От тази година документалното предаване Умно село няма да се

...
От тази година документалното предаване Умно село няма да се
Коментари Харесай

Как БНТ се отказа от предаването за изкуство и култура "Умно село"

От тази година документалното предаване " Умно село " няма да се излъчва по Българска национална телевизия, откакто договорът с неговите създатели Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов не беше възобновен. След 21 години в ефира на публичната медия последният епизод на предаването, което представяше портрети на видни фигури от сферата на изкуството и културата в България, беше излъчен на 28 декември. Днес до медиите беше разпратено отворено писмо на проф. Емил Попов, подписано от повече от 40 интелектуалци, измежду които Анри Кулев, Георги Господинов, Станислав Памукчиев, Ярослава Бубнова и Деян Енев.

" Не мога да допускам, че от януари в ефира на Българска национална телевизия няма да продължи поредицата " Умно село ". За 20 години десетки документални кино лентата, отдадени на огромни персони с безспорни заслуги за духовното издигане на обществото ни, отразиха българската просвета " от вътрешната страна ". Културата оттатък ширпотребата, оттатък имитацията ", написа Попов в писмото.

" Ето за какво не мога да допускам, че управлението на Българската национална телевизия е избрало да наложи несъгласие върху производството на жив, жизнерадостен списък, съставляващ скъп фонд на българската просвета. Това решение е възмутително, необяснимо, стряскащо. И защото съм още жив, а доста от тези персони в това време си отидоха, няма да спра да задавам въпроса: в кой тъкмо миг Българска национална телевизия реши, че трупането на този списък би трябвало да бъде прекратено?! Как без следи от духовна памет да знаем кои сме, в случай че не знаем от кое място идваме? Как да окуражим в търсене на смисъла тези след нас, в случай че не можем да им посочим образците преди тях? Усещането, че са част от нещо по-голямо, което се назовава традиция?

Отговорът на тези въпроси в действителност би трябвало да е задачата на публичната телевизия ,

продължава той.

Пред " Дневник " Антоанета Бачурова разяснява, че екипът на предаването първо е бил подтикван от Българска национална телевизия да изпрати писмо за възобновяване на контракта, а по-късно е получил писмо от програмния шеф на публичната медия, което препредава решение на Управителния съвет, съгласно което договорът няма да бъде възобновен. " От него не получихме никаква обосновка. Това беше цинично ", изясни тя.

Бачурова посочи, че един от претекстовете за основаването на " Умно село " е бил неналичието на актуален списък в региона на културата и изкуството. Така за последните 20 години поредицата е произвела над 200 художествено-документални епизода, в които е съхранена паметта както за хората, по този начин и за времето, в което са творили. " Така Умно село на процедура сътвори един нов Златен фонд на българската просвета в едно доста положително съдействие с Българска национална телевизия. Затова този тип " разлъка " не е съответен и изцяло недостоен ", означи тя.

" Бурните реакции на публичното мнение във връзка с тази разлъка с Умно село: както от страна на най-видни представители на българската просвета, по този начин и на все по-разширяващата се публика на предаването, са показателни. Тези филми се демонстрират в академиите по изкуствата – знаете ли, че в НАТФИЗ има младежи, които не знаят по какъв начин е изглеждал Апостол Карамитев, тъй като в България съвсем не съществува сходна документалистика ", сподели още Бачурова.

Тя посочи, че главната функционалност на Българска национална телевизия като социална телевизия, която я отличава от останалите комерсиални малките екрани, е да обезпечи стратегии за просвета и обучение. " С отпадането на ефирно време за художествена документалистика, за висока просвета и изкуство,

Българска национална телевизия в действителност съществено лимитира наличието, поради което съществува,

сподели Бачурова. Тя категорично акцентира, че бюджетът на поредицата е еднакъв от 2000 година насам. Така че, изключително в последните години, той е бил " несъответстващо невисок " за качеството, което е получавала Българска национална телевизия под формата на един 54-минутен документален филм с висока художествена стойност и HD качество.

Бачурова напомни и по какъв начин наскоро бе спряно предаването " Нощни птици " – вътрешна продукция на Българска национална телевизия с извънредно невисок бюджет, бидейки оповестено за скъпо и с тиражиране на грешката, че е външна продукция. Тя чака да види коректив в лицето на Съвета за електронни медии или Парламентарната комисия по Култура и медии, ако в ефира на Българска национална телевизия не се завърне културата и просветителните излъчвания.

" Малко преди да спре " Умно село ", господин Кошлуков съобщи в изявление, че паметта е негов приоритет ", изрази недоумението си Антоанета Бачурова. " Трябва да се прави разлика сред родова памет и нареждане на списък за българската просвета ".

Пред " Дневник " Кошлуков съобщи, че предаването не е спряно, а договорът не е възобновен заради " скъпата цена " на външната продукция на фона на финансовата рецесия в Българска национална телевизия. " При нас има задоволително качествени фрагменти. Не си коства в тази рецесия да наемаме още хора ", сподели той.

" Предаването ще бъде сменено с нещо сходно, просто Българска национална телевизия ще бъде продуцент и то ще се прави от щатни чиновници. Няма потребност да се купуват външни продукции, за които малкия екран има потенциал ", добави той. По негови думи в Българска национална телевизия има фрагменти, които " познават културата ", както и задоволително архиви. " Ако някой може да прави такива филми, това е точно Българска национална телевизия ", добави той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР