От тази есен унгарската нискотарифна компания Wizz Air и ирландската

...
От тази есен унгарската нискотарифна компания Wizz Air и ирландската
Коментари Харесай

Нови правила за ръчния багаж на нискотарифни авиокомпании объркват потребителите

От тази есен унгарската нискотарифна компания Wizz Air и ирландската Ryan Air вкараха нова политика за ръчния багаж на борда на самолетите. Целта е да се понижат закъсненията на полетите. Едната компания задължава клиентите си да заплащат за куфарите с тегло до 10 кг. Другата позволява на борда да се качват куфарите на клиентите, които употребяват избрана услуга. Италианският регулаторен орган, който дава отговор за отбраната на конкуренцията неотдавна разгласи, че няма да разреши на тези нискотарифни самолетни компании да таксуват клиентите си за ръчен багаж.

Пред „ Хоризонт “ ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов изясни, че политиката на общоприетите самолетни компании разрешава по-ясно ценообразуване:  " Тази смяна в разпоредбите разсъни остарелия въпрос за ценообразуването на нискотарифните самолетни компании – в началото се оферира някаква цена за билет, а след това към тази цена се прибавят спомагателни такси ", уточни той.

Според Маргаритов, огромният въпрос в този момент е до каква степен тези компании ясно за потребителите оповестяват новите си условия и имат ли потребителите опция да си основат действителна визия, сравнявайки с офертите на други самолетни компании, които не ценообразуват по този метод, а по формулировка включват в цената на билета множеството от тези неща.

В преходния интервал това не е било ясно за потребителите и те са запазвали билети онлайн, без да обръщат внимание, че „ някъде е маркирано, че от първи ноември ще бъдат в действие други правила и по този начин потребителите фактически могат да бъдат заблудени “, разяснява Маргаритов.

От КЗП всекидневно вършат контролни резервации, които по думите на Маргаритов сочат, че в някаква степен процесът е по-усложнен, само че няма груби нарушавания.

Председателят на КЗП посочи, че защото двете нискотарифни самолетни компании нямат представителства у нас, които да са български юридически лица, на практика нашата пълномощия не би могла да се разпростре върху тях, в случай че се открият нелоялни търговски практики. Посредством Европейския потребителски център обаче КЗП може да алармира в страната, в която е основана съответната компания и тамошните контролни органи да предизвикват произвеждане за нелоялни практики.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР