От Свищов започна пътят към свободата на България. Във военната

...
От Свищов започна пътят към свободата на България. Във военната
Коментари Харесай

Президентът Радев: От Свищов започна пътят към свободата на България

От Свищов стартира пътят към свободата на България. Във военната история десантът на съветската Дунавска войска при Свищов е вписан като пример на ослепително планувана и извършена интервенция. В фамилната и родовата памет на града и общото ни национално схващане това е моментът, в който ориста въздава заслуженото на страдалците. Това съобщи президентът Румен Радев в словото си на церемонията във връзка 140 години от освобождението на град Свищов.

„ 27 юни е денят, в който свеждаме глави пред подвига на героите от армията на Царя Освободител, съветския император Александър II, които през юни 1877 година донесоха свободата на един към този момент съживен духом народ, а преди тях се прекланяме пред подвига на априлци, епопеята на Ботевата чета и пепелищата на Батак, Клисура и Перущица”, акцентира президентът.

Държавният глава уточни, че още преди Освобождението, народът ни към този момент има своите културно-просветни институции и едни от първите са в Свищов, като градът има и своето светско учебно заведение. "В този град са родени гениалният Алеко Константинов, великият европеец Иван Шишманов, ген. Пантелей Киселов и създателят на „ Мила Родино “ Цветан Радославов ", напомни президентът.

„ На картата Свищов е на самата граница на България, само че исторически той е в сърцевината на националния дух. От образеца на вашите популярни съграждани и през днешния ден почерпваме сили и достолепие, на тях изискуем безконечна признателност”, акцентира още в словото си във връзка 140-годишнината от освобождението на Свищов президентът Румен Радев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР