От свинекомплекса в Голямо Враново искат диагнозата африканска чума да

...
От свинекомплекса в Голямо Враново искат диагнозата африканска чума да
Коментари Харесай

Искат отмяна на африканската чума в Голямо Враново

От свинекомплекса в Голямо Враново желаят диагнозата африканска чума да бъде изменена и останалите към 15 хиляди свине да не се евтаназират, а под контрол да се осъществя месото им под една или друга форма. Това сподели изпълнителният шеф на фермата Вихрен Димитров пред БТВ. Той бе безапелационен, че не са подавани никакви данни към Световната организация за здраве на животните - за броя на умъртвените прасета, а единствено към БАБХ. Обясни и че ще потърси подпомагане от премиера, с цел да се намеси и диагнозата африканска чума да бъде анулирана.

Димитров съобщи още, че повече от месец няма ход на болестта. " Над 1500 проби имаме негативни, желаеме смяна на диагнозата, имаме искане и към министър Танева, тъй като такава болест, която е остро инфекциозна, в случай че не се появи до 15-ия ден, значи я няма. То е доказано и от научните среди в България ", сподели още изпълнителният шеф на свинекомплекса. До момента там са умъртвени 13 хиляди животни, а позитивни проби са получени на 26 юли.

Министърът на земеделието Десислава Танева обаче съобщи, че разпоредбите важат за всички. Пробите са повече от една, потвърдени са в референтна лаборатория в България - не се базираме на една проба, разяснява тя и добави, че умъртвяването в тази плантация продължава. Танева удостовери, че са получили настояването, на собствен ред МЗХГ писали до европейските управляващи дали може да се приложи изключение, само че са получили негативно мнение. Не можем по този метод да действаме, сподели още Танева. Тя изясни, че когато е пристигнало нареждането за умъртвяване на животните в засегнатите региони, са взети мнения от Европейска комисия за всички дейности, които се ползват по отношение на ограниченията за очистване на чумата.

Танева изясни, че негативните проби в този момент в Голямо Враново не значат, че инфекцията няма да се появи още веднъж, тъй като болестта е с муден развой, а дезинфекцията на свинекомплекса би трябвало да се извърши до дъно, с цел да не се появи още веднъж африканската чума. Пикът на болестта е през лятото, посочи още тя. Танева разяснява кореспонденцията сред шефа на БАБХ Дамян Илиев и Световната организация за здраве на животните, в която е посочено, че са умъртвени 120 хиляди свине, което не е напълно тъкмо поради отхвърли на фермата в Голямо Враново. Изпратеното писмо е за броя на засегнатите животни, а не на умъртвените.

Свинекомплексите в Николово и Бръшлен към този момент са опразнени. Там вървят последните стадии на стерилизация. Досега са умъртвени общо над 128 хиляди прасета.

Планира се отстрел на над 80% от дивите свине

Планът за отстрел на дива свиня поради разпространяването на африканска чума по свинете планува унищожаването на 81 000 от общо над 97 000 животни, или над 80% от сегашната популация. Това заяви изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по горите инж. Мирослав Маринов. До момента са унищожени 2000 диви прасета, или 2% от популацията. Огнищата на болестта по диви прасета са общо 52. Депутати към този момент са внесли законови промени, които ще удължат интервала за колективен лов на дива свиня до март. Очаква се депутатите да одобряват текстовете още през септември.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР