От страна на „Росатом“ е потвърдено желание за участие в

...
От страна на „Росатом“ е потвърдено желание за участие в
Коментари Харесай

Проектът Белене е необходим за енергийната ни сигурност в следващите години


От страна на „ Росатом “ е доказано предпочитание за присъединяване в реализацията на плана АЕЦ „ Белене “. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Българска национална телевизия.„ Нека да запазим самообладание до 19 август. От страна на „ Росатом “ е доказано желанието в реализацията на плана АЕЦ „ Белене “. За нас е значимо да успеем да осъществяваме нашата концепция за реализиране на плана АЕЦ " Белене ", тъй като той ще бъде нужен и от позиция на енергийната сигурност на страната в идващите години. Очакваме крайната дата 19 август, когато ще забележим всички заявки на фирмите, които желаят да вземат участие в реализацията на този план, разяснява още мминистър Петкова.

На въпрос дали може да чакаме реакция от страна на Европейска комисия, в случай че „ Росатом “ завоюва този план, Петкова отговори: „ Не, не считам, че ще има сходна реакция. Както знаете, че процедурата, която ние разработихме е обществена, транспарантна. Съдържа съответните критерии, условия за безспорен еднакъв достъп на всички искащи да вземат участие в този вид процедура. Отделно от това самата процедура беше оповестена в формален вестник на Европейски Съюз.

Спазени са безусловно всички условия на европейското законодателство в региона на атомната сила “, сподели Петкова. Тя уточни, че страната ни е подготвена да даде на Европейска комисия всяка информация, която тя изиска. Тя уточни, че на 19 завършва първият стадий от процедурата. „ На 19 август ние чакаме да получим заявките на всички компании, които биха желали да се включат в реализацията на плана АЕЦ „ Белене “ “, добави министърът на енергетиката. Тя уточни, че по-късно ще се изготви къса листа на всички искащи и страната ни ще реши с кои компании да води договаряния.

В рамките на визитата на премиера Борисов и водената от него делегация, ние успяхме да изпълним две благоприятни условия за разискване на взаимоотношенията сред България и Туркменистан. Беше извършено съвещание на междуправителствената комисия. От друга страна министър председателят и водената от него делегация имаше покана и взе присъединяване в Първия стопански каспийски конгрес. В рамките на тези две събития тематиката " Енергетика " бе най-обсъжданата, изясни министър Петкова.

Туркменистан е четвъртата в света страна по ресурси на природен газ. " Това е Каспийският район, на който ние доста разчитаме (не единствено България, само че и целият район на Югоизточна Европа), с цел да осъществяваме своите цели за диверсификация, уточни министър Петкова.

Беше подложен въпросът за реализиране на суапови покупко-продажби към сегашния миг по инфраструктурата сред Туркменистан и Русия. От друга страна беше разисквана опцията за доставки на природен газ от Туркменистан по инфраструктура, която следва да бъде построена - така наречен Транскаспийски газопровод, който ще даде опция за доставка на туркменски природен газ към пазарите на Европа през Южния газов кулоар ", сподели още Петкова.

Тя напомни, че повече от 20 години се водят диспути във връзка с статута на Каспийско море от страна на петте страни, които се намират на тази територия. Миналата година въпросът със статута на Каспийско море беше организиран с подписването на спогодба. През 2008 година въпреки това е подписано съглашение за съдействие в региона на енергетиката сред България и Туркменистан. В рамките на това съглашение, открои тя, не е налице конкретика във връзка с вероятните доставки на природен газ за България при съществуването на съответна инфраструктура и техническа опция за това.

Затова при мое посещаване през 2015 година в диалози с министъра на енергетиката на Туркменистан обсъдихме опцията да бъде изпратено едно допълнение към това съглашение. В рамките на това допълнение да бъдат планувани благоприятни условия за уточнение на съответни размери природен газ, които биха могли да бъдат предоставени при създаване на инфраструктура.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР