От страх, че може да ми бъде отмъстено, Защото работи

...
От страх, че може да ми бъде отмъстено, Защото работи
Коментари Харесай

"От страх", "Професионалист е", "Обадиха ми се": защо депутати от БСП подкрепиха Цацаров

От боязън, че може да ми бъде отмъстено ", " Защото работи на високо професионално равнище ", " Обадиха ми се по телефона " - с такива претекстове част от депутатите от Българска социалистическа партия, които поддържаха основния прокурор в оставка Сотир Цацаров за ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), обяснили решението си в диалози със свои сътрудници, описаха народни представители пред " Дневник ".

В сряда изненадващо даже за управлението на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " половината от социалистите поддържаха Цацаров за ръководител на антикопурционната комисия, макар че е имало решение да се гласоподава " срещу " (кои по какъв начин е дал своя вот вижте тук). Днес управлението на групата нито събра депутатите, нито разяснява обстановката, само че популяризира позиция, че всеки дал своя вот " за " ще носи " персонална отговорност ". Според социалисти това значи, че ще се изяснява пред гласоподаватели и медии, само че надали ще понесе някаква глоба.

Разцепена (ли) е Българска социалистическа партия

Според социалисти водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е била в нелека обстановка, тъй като депутатите от така наречен пловдивска група, измежду които Георги Търновалийски и Теодора Халачева, са декларирали, че каквото и да е решението на парламентарната група те ще останат в пленарната зала и ще поддържат Сотир Цацаров. В отговор на въпроси на " Дневник " през днешния ден Търновалийски сподели, че е подкрепил Цацаров, с който е работил в Пловдив (бел. авт. - бил е арбитър там преди да стане основен прокурор), поради високото му професионално равнище. Депутатът отхвърли съмненията на негови сътрудници, че вотът на пловдивските депутати е по директива на локалния водач на Българска социалистическа партия Георги Гергов.

Тъй като пловдивските социалисти щели да гласоподават " за ", а други депутати упорствали групата да има кардинално решение за гласоподаване " срещу " кандидатурата на Цацаров, се стигнало до позиция, че партията няма да го поддържа, само че всеки има право на друго мнение, т.е. " да гласоподава съгласно съвестта си ", настояват депутати. Според позицията на управлението " срещу " това решение на групата са дали своят вот единствено трима депутати. В нея се показва още, че особеното мнение е трябвало да бъде изразено от трибуната съгласно правилника на Народното събрание, само че това не се е случило при дебатите, поради което всеки ще носи персонална отговорност за вота си.

Според зам.-председателя на групата Христо Проданов макар обстановката няма разединение в партията. Депутатът Антон Кутев обаче сподели, че има разединение и в групата, и в партията, само че аргументите са разнообразни. И двата са дали своят вот " срещу " Цацаров.

Кой ги накара

При изненадата от гласуването социалист разяснява в сряда пред " Дневник ": " Знаем, че има седем-осем души на Цацаров и Пеевски в групата ". Никой не показва обаче кои са те, само че депутати споделят, че евентуалната причина за такава поддръжка за Цацаров е боязън.

Сред гласувалите за новия началник на антикорупционната комисия са Манол Генов и Светла Бъчварова, чиито имунитети са желани от Цацаров по разнообразни следствия. Разследваният Георги Михайлов обаче е дал своя вот срещу. " За " Цацаров е дал своя вот и единият зам.-председател на групата Драгомир Стойнев, а другият - Весела Лечева се е въздържала. В листата с подкрепилите Цацаров са ръководителят на икономическата комисия Петър Кънев, журналистът Тома Томов и параолимпиецът Михаил Христов. Въздържал се е и някогашният зам.-председател на Народното събрание и разследван за имотна договорка Валери Жаблянов.

Голяма част от новите депутати също са подкрепили Цацаров. В Народното събрание върви слух, че някои от тях са получили позвънявания с подмятания по какъв начин да се гласоподава от Драгомир Стойнев и зам.-председателят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев. Нинова, Стойнев и Добрев не са коментирали случая.

Част от така наречен вътрешна съпротива към съперника на водача - Красимир Янков, е била в Народното събрание, само че не е взела участие в гласуването. В него не са взели участие и някогашният кмет на Смолян Дора Янкова и напусналият управлението на групата Жельо Бойчев.

Кой по какъв начин гласоподава за Сотир Цацаров вижте тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР