От Столичната община имат готовност да изместят с един месец

...
От Столичната община имат готовност да изместят с един месец
Коментари Харесай

София удължава записването в градините, ако извънредното положение се проточи

От Столичната община имат подготвеност да изместят с един месец периода за записване на децата, признати в общински детски градини или в подготвителни групи в учебните заведения за образователната 2020/21 година, в случай че изключителните ограничения не бъдат анулирани на 13-и май. Това излиза наяве от известие в осведомителната система на Столична община за обслужване на детските заведения и подготвителните групи в учебните заведения ИСОДЗ (kg.sofia.bg)

Оттам афишират, първото класиране за банкет на деца в градините и учебните заведения ще се извърши на 15-и май 2020 г ., както си е по проект. " В случай че изключителното състояние в страната бъде удължено и след 13 май 2020 година, след осъществяване на първото класиране, срокът за записване на класираните деца се удължава от 18 май до 18 юни 2020 година ", показват оттова. " При вероятно удължение на изключителното състояние родителите ще бъдат навреме известени за промени в графика на дейностите, оповестени на уеб страницата на ИСОДЗ ", споделят още от дирекция “Образование ” на Столична община.

От известието не излиза наяве по кое време би било второто класиране при вероятно удължение на изключителното състояние, което по съгласно календара в осведомителната система би трябвало да се разгласи на 30-и май, а записването на децата да се реализира до 12-и юни. Освен това не е ясно за какво от общината споделят, че срокът за записване на децата, признати на първо класиране, може вероятно да бъде продължен от 18-и май на 18-и юни, откакто съгласно осведомителната система този период е от 15-и до 29- май, т.е. удължаването би следвало да е от 15-и май вероятно до 18-и юни. На въпроси на " Сега " на какво се дължи това разминаване в оповестените от общината дати оттова пратиха фиктивен отговор, който повтаря първичното им известие - че удължаването на периода за записване ще бъде според от подхванатите ограничения от страната в условия на изключително състояние.

" Aко удължат изключителното състояние, втората ранглиста ще е на 18-19 юни, вместо на 29 май ", допускат майки в обществените мрежи , които другояче споделят с утвърждение новината за удължение на периода за записването.

" Броят на класиранията няма да бъде изменен, т.е. ще се извършат 4 класирания, като ще се съобразят със периодите за записване на децата в детските градини ", прецизират още от Столична община.

За 2020/21 година в общинските детски градини, ясли и подготвителни групи в учебните заведения в София бяха оповестени 12 156 свободни места, което е с към 1700 по-малко от м.г. В момента родителите имат опция да създадат кандидатури на децата си за присъединяване в първото класиране, като до 11-и май те могат да пренареждат желанията си.

В обществените мрежи се разисква концепцията родителите, изгубили работата си поради изключителното състояние, да не бъдат лишавани от точката, която се дава за работещи родители (и по този начин усилва шанса децата им да бъдат признати в образователно заведение). Засега обаче разпоредбите за банкет в детските градини остават без смяна.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР