От Столична община призоваха софиянци да са отговорни и дисциплинирани,

...
От Столична община призоваха софиянци да са отговорни и дисциплинирани,
Коментари Харесай

Столична община публикува телефони за възрастни хора без близки

От Столична община приканиха софиянци да са виновни и дисциплинирани , даже с цената на краткотрайни ограничавания и смяна на всекидневните си привички.

С използването на по-строги ограничения може да ограничим разпространяването на вируса и да запазим работеща здравната си система, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Затварят се детските ясли, учебните заведения, университетите, стопират извънкласните форми на образование . Затварят кина, театри, галерии от 16 март.

Мерките, препоръчани от общината, са разграничени в няколко групи.

Първата е ориентирана към родителите:

- От понеделник , 16 март , софийските учебните заведения се затварят . Министерството на образованието сега приготвя въвеждането на стратегии за отдалечено образование.

- Забраняваме всички мероприятия , които са свързани със събиране на деца и възпитаници , включително, занимални, зелени и ски учебни заведения и други

- От понеделник , 16 март , детските градини и ясли на територията на Столичната община се затварят . Взехме това решение мъчно, съзнавайки, че то ще докара до усложнения за доста родители, които не могат да отсъстват от работните си места. След първичното ни желание да оставим отворени детските градини, получихме многочислени поръчки от личния състав за отвод от работа. Затова на този стадий ги затваряме и според заповедта на Министерство на здравеопазването.

Всички софийски университети се затварят и минават към отдалечена форма на образование.

Затварят се всички културни институции - театри, кина, библиотеки, концертни зали, музеи и галерии. Временно е затворена Зоологическа градина - София .

Мерките за закрити публични места , които се посещават от повече хора са :

- Затварят се всички обекти за хранене , питейни заведения , нощни питейни заведения , клубове, дискотекисъсзаповеднаминистъраназдравеопазването.- Затварят се фитнес зали , зали за занимания със спорт , клубове по танци , клубовезатворческидейностиидр., коитопредполагатсъбираненахорасъсзаповеднаминистъраназдравеопазването.- Издаваме инструкции към шефовете на летище " София ", БДЖ , Централна жп гара , Централна автогара и другите гари и автогари да провеждат засилено дезинфектиране. Служителите на каси и гишета да бъдат снабдени със защитни маски.

От Столична община приканват шефовете на магазини, аптеки, компании за доставка на храна, банкови клонове, валутни бюра, каси за заплащане на битови сметки, компании за комунални услуги, спедиторски компании да обезпечат стерилизация на пространствата най-малко 4 пъти на ден и да снабдят личния състав си със защитни маски. Да се обезпечи стерилизация на банкомати и ПОС-терминали.

За открити публични места :

- Започва поетапно измиване с дезинфектанти на контейнери, кошчета за боклуци и подлези.- Започва поетапно миене на улици и площади, в дните, в които времето разрешава.- В ромските махали се дезинфектират местата, на които има по-голямо събиране на хора.- Затваряме фермерските пазари и краткотрайните пазари, в това число тези пред Националния стадион за спортни артикули, в кв. " Малашевци ", животинските пазари в кв. " Подуяне " и в Богро в.- Продължава стерилизация на всички площадки на общинските пазари, написа в ограниченията, подхванати от Столична община.

Мерките в София за градския превоз:

- Всички транспортни средства на градския превоз се дезинфекцират най-малко 2 пъти дневно.

- Засилена стерилизация на метрост а нциите

- Временно се стопира продажбата на билети от водачите и се затваря за качване и слизане първа врата. Целта е да подсигуряваме работата на публичния превоз.

- Временно се стопира нощния градски превоз .- Вратите на всички транспортни средства на градския превоз се отварят автоматизирано, без натискане на бутон за вратите.- Светофарните уредби минават на автоматизиран режим на работа за пешеходците без натискане на бутона за пешеходно секване. Мярката се вкарва поетапно.

Сред ограниченията на Столична община за възрастните хора и жителите, които употребяват обществени услуги, е обезпечаване на доставка по домовете на медикаменти и храна на самотно живеещи възрастни хора, които нямат близки, с хронични болести или мъчно преносими. Това ще става посредством " Социален патронаж ". Телефонът за връзка е 02 8188522 и 02 8188523 . Доставката ще се прави от общински чиновници и при потребност от доброволците на Столична община и БЧК.

- Клубовете на пенсионера се затварят .- Центровете за обществени услуги остават затворени за външни хора и със засилена стерилизация.- Продължава работа на спешния център за бездомни, като излизането ще бъде при нужда.

Сред ограниченията към лекарите и медицинския личен състав са обезпечаване на защитно облекло и заплати при нарушавания режим на работа на общинските лечебни заведения.

На този стадий София разполага с нужния потенциал от кревати. Частните лечебни заведения показаха предпочитание да вземат участие с медицински личен състав, инсталация и кревати при потребност. Готови сме да подпомогнем Министерство на здравеопазването в координирането на този развой , увери Фандъкова.

Столичният кмет приканва жителите да съблюдават предписаните ограничаващи ограничения, макар краткотрайното стеснение, което предизвикват.

Сред ограниченията за предотвратяване от ковид, които да съблюдаваме при ежедневните си контакти е отбягване на здрависване и поддържане на добра персонална хигиена, в това число и постоянно миене ръцете си с топла вода и сапун.

- Избягвайте обществени контакти и събирания с повече хора без последна нужда. - Настоятелно предлагаме да не се организират фамилни тържества, на които участват по-голям брой хора (в това число сватби и кръщенета). Към момента обредните зали ще правят сватбени ритуали, само че без наличие на посетители в залата. - Избягвайте пътуванията до други обитаеми места. - При опция използвайте безкасови средства за разплащане (безконтактни кредитни и дебитни карти) за отбягване на досег до банкноти и монети.

- Препоръчваме на домоуправителите на жилищните блокове и кооперации да провеждат всекидневно миене и дезинфекциране на входове, асансьори и стълбища.

От нас зависи да успеем да овладеем разпространяването на заразяването с COVID-19. Заедно ще се оправим, увери кметът Фандъкова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР