От срещата във Варна чухме как турският президент отстоява позициите

...
От срещата във Варна чухме как турският президент отстоява позициите
Коментари Харесай

Президентът: На срещата с Ердоган Борисов изложи позицията на Турция

" От срещата във Варна чухме по какъв начин турският президент отстоява позициите на Турция, от българския министър председател чухме по какъв начин излага позицията на Турция ", съобщи президента Румен Радев по отношение на срещата във Варна сред Европейски Съюз и Турция по време на брифинг.

Според него европейските водачи не са оказали на страната ни нужната взаимност по отношение на намесата на Турция в последните парламентарни избори: „ За страдание от европейските водачи не чухме взаимност за намесата на Турция в българските избори. Това не е моето схващане за взаимност “.

Радев направи коментар и по отношение на случая " Скрипал ".

Според него позицията на страната е " уравновесена ". Той добави, че решението да бъде привикан посланикът ни в Москва не е в съгласие с него.

„ Решението за извикването за консултаци на нашия дипломат е в пълномощията на държавното управление. То би трябвало да стимулира своите дейности. Тази стъпка не е съгласувана с мен “, сподели Радев.

Според него европейската взаимност не би трябвало да бъде сляпа.

„ Солидарността е значим принцип, само че тя не би трябвало да бъде сляпа. За подобен сериозен случай са нужни съществени доказателства. Солидарността не би трябвало да бъде и едностранна ", сподели президентът. 

Държавният глава уточни също по този начин, че солидарността не може да бъде едностранна и напомни, че на съвещанията на Европейския съвет преди година е изискал от всички водачи на Европейски Съюз да бъдат солидарни с България във връзка намесата на Турция в изборния развой у нас. „ Такава взаимност и до ден сегашен я чакамe. За страдание не я чухме и на конференцията във Варна, където бяха посочени и гръцките, и турските проблеми, само че не и българските. Не това е разбирането ми за европейска взаимност “, акцентира президентът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР