От срещата на върха в Берлин на 19 януари ще

...
От срещата на върха в Берлин на 19 януари ще
Коментари Харесай

Конференцията по войната в Либия – какво да очакваме в Берлин

От срещата на върха в Берлин на 19 януари ще зависи триумфът на по-нататъшното урегулиране на рецесията в Либия.
В поканите за интернационалната конференция написа, че дълготрайната цел на немското държавно управление е „ суверинетът на Либия ” и „ постигането на мир вътре в страната ”.
Либия, обаче, е още доста надалеч от сходни резултати.
Международнопризнатото държавно управление в Триполи на Фаиз Сарадж управлява дребна част от страната. Негов противник е военачалник Халифа Хафтар, чиито въоръжени формирования оказват все по-силен напън върху настоящото държавно управление. Под контрола на Хафтар се намира забележителна част от либийската територия, в това число множеството от нефтените залежи.
Кой ще взе участие в конференцията?
След многочислени подготвителни срещи държавното управление на Федерална Република Германия предложения за присъединяване в конференцията представителите на двете воюващи страни. Освен Хафтар и Сарадж, в нея ще вземат участие и държавните и държавни ръководители на страните, които директно или индиректно вземат участие в регулирането на обстановката в Либия.
На срещата на високо ниво са поканени и представители на Европейския съюз, Африканския съюз и Лигата на арабските страни. Там ще бъде и генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш, защото срещата ще се организира под егидата на организацията.
Кой кого поддържа в Либия?
Големият брой участници в конференцията се изяснява с това, че в миротворческия развой в Либия вземат участие огромен брой интернационалните играчи. Властта в Турция поддържа държавното управление на Сарадж в Триполи. Анкара към този момент изпрати собствен боен контингент в Либия.
Зад Хафтар са Русия, Египет, Саудитска Арабия и ОАЕ, които в една или друга степен му оказват военна помощ.
Вътре в Евросъюза няма единно мнение по либийския въпрос. Франция поддържа Хафтар, до момента в който Италия, чиято колония Либия е била дълго време, пази ползите на приетите либийски управляващи.
Освен това най-малко една страна е отвън борда на берлинската конференция по Либия.
В изявление за „ Дойче веле ” посланикът на Тунис в Германия Ахмед Чафра изрази „ огромно неразбиране ”, че страната му не е поканена да взе участие.
„ Бяхме доста сюрпризирани, защото Тунис е страна, която беше най-силно наранена от обстановката в Либия и която понася най-вече загуби от протичащото се там ”, съобщи той.
Мирът в Либия – ключ към стабилността в района
До какви резултати ще докара конференцията в Берлин?
Говорителят на немското външно министерство Райнер Брьол акцентира, че към този момент не става въпрос за мирни договаряния.
„ Целта е интернационалните играчи да се спогодят за рамковите условия, които биха им разрешили да възстановят въздействието си ”, показа той.
Канцлерът на Германия Ангела Меркел разкритикува страните, които оказват военна поддръжка на участниците на спора в Либия.
„ Докато там постъпва военна помощ, боевете няма да спрат ” и няма да има политическо урегулиране, счита тя.
Меркел пояснява като позитивен знак единодушието на президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган да вземат участие в берлинската конференция, защото двамата поддържат другите страни в спора.
Външнополитически специалисти считат, че смисъла на конференцията надвишава рамките на урегулирането на обстановката в Либия. Това по-скоро е въпрос на намиране на ключа за бъдещата непоклатимост в Северна и Западна Африка. Ако участниците в срещата съумеят да донесат спокойно бъдеще на Либия, това ще бъде знаково събитие за целия район.
Чуват се и отзиви, че е обвързване на първо място на Русия, като подкрепяща Хафтар, да го убеди да заеме градивна позиция по отношение на постигането на мир и да взе участие в идната среща на върха по Либия в Берлин.
Някои немски политици са скептично настроени по отношение на посредническата роля на Германия по урегулирането в Либия.
Да се осъждат други страни за нарушение на оръжейното ембарго в Либия и в това време самичък да доставяш оръжие на воюващите страни, както вършат Турция, Катар, Египет и ОАЕ, е двуличие, безапелационен е депутатът от Лявата партия Севим Дагделен.
Хафтар е склонен на мир?
Решаващият въпрос в навечерието на конференцията е дали в Берлин ще дойдат Сарадж и Хафтар. И в случай че да, дали ще се съгласят да проведат среща между тях.
Преговорите по урегулиране на спора в Москва претърпяха крушение точно поради позицията на Хафтар, който отхвърли да подпише съглашението за преустановяване на огъня. Във връзка с това министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу даже сложи под въпрос провеждането на конференцията в Берлин.
„ Ако Хафтар продължава да упорства на своето, берлинската конференция няма да има смисъл ”, акцентира той в публикувано от медиите видео.
Въпреки това президентът Ердоган към този момент има желание да взе участие в конференцията. И това е макар обстоятелството, че поддръжката му за приетото либийско държавно управление е в прорез с настояванията на немските управляващи. Нещо повече, Ердоган назова Халифа „ пучист ”, на който би трябвало да се даде урок, в случай че продължи да нападна държавните сили.
Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас съумя частично да реализира триумф в обстановката, която беше попаднала в задънена улица. По време на срещата в Бенгази на 16 януари Хафтар е уверил министъра, че е подготвен за преустановяване на огъня в Либия. В навечерието на срещата Маас още един път огласи позицията на немското държавно управление: „ Никой няма да завоюва в този спор по пътя на войната. Сега се появява опция да освободите този спор от интернационално въздействие ”.
Трезвите упования на Германия от конференцията в Берлин
Анализаторът по въпросите на Близкия Изток и Северна Африка от Лондонския проучвателен център Chatham House Тим Итън се съмнява, че Германия ще успее да изиграе значима роля в този развой.
Държавите, които имат директно военно наличие в Либия и си сътрудничат с едната или другата от воюващите страни, ще имат доста по-силно въздействие върху политическия развой.
Германия не има никакви лостове за влияние, счита той.
За Германия ще бъде сложна ролята на медиатор, защото даже интернационалните сътрудници на Берлин не могат да стигнат до единно мнение по либийския въпрос.
Докато Русия и Турция играят водеща роля в миротворческия развой, очаквайки, че посредничеството им ще бъде обезщетено след това под формата на стопански отстъпки и преференциални условия за вложени в Либия, за Германия ще бъде мъчно да отстоява позицията си, счита специалистът.
Германските управляващи са наясно с тези компликации.
„ Берлинската конференция не е финалната точка, а единствено началото на политическия развой под егидата на Организация на обединените нации. За един ден няма да успеем да намерим решение на всички либийски проблеми ”, считат от външнополитическото ведомство на Германия.
---------------------
Кристоф Хассельбах, Ирина Филатова – „ Дъждовни води ”
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР