От срещата на върха на НАТО във Вилнюс очаквам да

...
От срещата на върха на НАТО във Вилнюс очаквам да
Коментари Харесай

Денков във Вилнюс: Украйна ще стане член на НАТО, но не и докато е във война със съседна държава

" От срещата на върха на НАТО във Вилнюс чакам да има краен резултат, в който категорично се споделя, че Украйна ще бъде поканена тогава, когато събитията разрешават. " Това съобщи през днешния ден министър-председателят акад. Николай Денков при идването си на форума във Вилнюс.

По думите му това подхожда като наличие на неотдавна признатите заявления от Народното събрание и Министерския съвет.

" Ще има ясна вероятност, че Украйна ще стане член на НАТО, само че по тази причина би трябвало да имаме съответните условия. Докато Украйна се намира в положение на война със прилежаща страна, няма по какъв начин да бъде призната, само че ще са ясни изискванията, при които тя ще бъде призната вероятно ", сподели Денков.

Припомняме, че водачите на тридесетте и една страни членки на НАТО се срещат във Вилнюс през днешния ден и на следващия ден, с цел да обсъдят необятен набор от тематики. Събитието може да предопредели посоката на войната в Украйна и бъдещето на Алианса. На фокус са както различията във връзка с кандидатурата за участие на Украйна, по този начин и присъединението на Швеция, увеличението на запасите от муниции и преразглеждането на отбранителните проекти за източния фланг. Това ще бъде четвъртата среща на върха на НАТО, откакто Русия атакува Украйна.

България е представлявана от премиера акад. Николай Денков, военния министър Тодор Тагарев и началника на защитата адмирал Емил Ефтимов.

Желанието на Киев да получи покана за участие в НАТО раздели съдружниците на два лагера – от една страна прибалтийските страни и Полша, които поддържат правенето на пътна карта с съответни стъпки, и от друга – Вашингтон и Берлин, които не желаят да се ангажират с график. Очаква се вместо покана, на Украйна да бъде препоръчан пакет от гаранции за сигурност и още оръжия.

Друга тематика ще бъде присъединението на Швеция към отбранителния съюз. Тя ще стане 32-рият член на НАТО, стана ясно късно нощес, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде зелена светлина на скандинавската страна. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че турският държавен глава се е съгласил да изпрати протокола за присъединение на турския парламент допустимо най-скоро и да спомага той да бъде утвърден.

Лидерите ще одобрят и първите отбранителни проекти на Алианса от времето на Студената война насам, в които в детайли се разказва по какъв начин НАТО ще реагира на съветско нахлуване. Възобновяването на така наречен районни проекти значи фундаментална смяна. С проектите Алиансът също по този начин дава насоки на страните по какъв начин да модернизират своите сили и логистика.

Срещата се следи от близко и от Кремъл. Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков разгласи, че участието на Украйна в НАТО би имало доста отрицателни последствия за архитектурата на сигурността в Европа. “Това ще бъде опасност за нашата страна, която ще изисква от нас да реагираме напълно ясно и твърдо ”, безапелационен беше той.

Срещата на върха във Вилнюс се организира при засилени ограничения за сигурност.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР