От средата на септември се наблюдава масиран натиск от страна

...
От средата на септември се наблюдава масиран натиск от страна
Коментари Харесай

Нарушават ли човешките права колекторските фирми

От средата на септември се следи масиран напън от страна на Асоциацията на колекторските организации в България, която упорства да не се вкарва възбрана, чиновници на компаниите събирачи на задължения да посещават длъжници в дома и на работното им място, пишат от Асоциация за отбрана на потребителите до медиите. В свое мнение във връзка препоръчани промени в Закона за отбрана на потребителите, колекторите акцентират, че тези визити водели до съглашение за понижаване и заплащане на борча. " Подобни причини освен, че са несъстоятелни, а засягат фундаментални правила, заложени в конституцията като неприкосновеността на частната благосъстоятелност и гражданските права. Това значи, че едната от двете спорещи страни ще има повече пълномощия. Вместо народните представители да работят върху въвеждането на форми на медиаторство сред спорещите лица, в които основна роля да има трета страна равно отдалечена от останалите, през днешния ден те се чудят дали е редно колекторите да нахлуват в домовете на хората ", пишат от Асоциацията за отбрана на потребителите.

Според Асоциацията на колекторските организации, визитите довеждали до реализиране на съглашение за погасяване на задължението. Апелираме към националния омбудсман Диана Ковачева да реагира съответно като си влезе в ролята на бранител на жителите. Редно е да прояви интерес с какви средства се реализират тези съглашения, тъй като в противоположен случай в случай че мълчанието на омбудсмана продължи това ще е явен знак на чия страна стои. Дори кредиторите с приети от съда вземания нямат право въобще да тормозят длъжниците, камо ли колекторите да могат да влизат в къщите на хората.

В плана на промени в Закона за отбрана на потребителите не се предлага никакъв механизъм на ефикасен мониторинг и надзор. Той дава на тези компании нови пълномощия, като да вземем за пример само колекторските компании да имат право да изкупуват задължения. Не се дава на длъжника първо той да има опция да си откупи задължението. Не се предлага основаването на обособен указател за тези компании, които имат привилегията да имат свободен достъп до Централния кредитен указател. Това е единствено дребна част от фрапиращи и скандални оферти в този законопроект. Категорично считаме, че е нужен обособен специфичен закон, регламентиращ колекторската активност, която за няколко години у нас се трансформира в промишленост с милиарди лв. обороти.

" Апелираме към народните представители да не одобряват препоръчаните промени, които поради тяхната неплатежоспособност следва да бъдат оттеглени. Нека се пристъпи към пускане на развой за разработване на първокласен и работещ закон уреждащ активността на лицата занимаващи се със събиране на вземания, основан на към този момент одобрени интернационалните практики ", пишат още от Асоциацията за отбрана на потребителите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР