От средата на октомври до март, април се срещат респираторни

...
От средата на октомври до март, април се срещат респираторни
Коментари Харесай

Лекар: Грипна епидемия да се очаква между 15 януари и 15 февруари

От средата на октомври до март, април се срещат респираторни вируси, които не са грипни, най-често са подбудени от простуда, заяви главният държавен контрольор доктор Ангел Кунчев. В страната се следи нарастване на броя на респираторните болести. Д-р Кунчев добави, че грипните вируси ще се появят към края на ноември.

Според него вирусите, които се следят през есенно-зимния сезон, са доста разнородни и едва ли могат всички да бъдат изброени. " Сезонът е относително дълъг, като се почне от средата на октомври, чак до март-април. В този откъслек от време, най-често ще се срещнем с една огромна група респираторни вируси, които не са грипни “, уточни той.

По думите му те са извънредно разнородни, единствено като имена влизат респираторни, парагрипни и още доста със комплицирани наименования. " Характерното тук е, че зад тях най-често стои това, което народът обича да назовава " простуда “, посочи доктор Кунчев. Тя се дефинира с два-три дни неразположение, температура, изнемощялост. " Очевидно е, че не се усещаме добре, само че не ни кара да си останем у дома. Това е особено за тези респираторни вируси, изключение може да има, изключително при дребни деца, при възрастни хора с хронични болести “, разяснява още той.

При тези групи настинката може да протече по-сериозно, в това число да се наложи и болнично лекуване. " Като цяло в над 95% от случаите те протичат относително леко “, разяснява още той. Според него с сходни обстановки ще се сблъскаме през октомври, най-вероятно и през ноември.

" В края на ноември ще стартират да се появяват и първите грипни варианти. От начало напълно разпръснато, по обособени места, като последователно стартират да набират скорост и към този момент през втората половина на декември, стартират да доминират “, сподели той.

Д-р Кунчев уточни, че към края на януари заболеваемостта продължава да пораства и доближават епидемиологични стойности. „ В разнообразни области на страната се доближава до зараза, само че в границите на две-три седмици, всички региони минават през този път “, посочи той.

Според основния държавен контрольор има изключения във времето с по-ранни епидемии в края на декември. " В всеобща процедура, България и Балканите доближават до епидемиологични стойности в интервала от 15 януари до 15 февруари. Най-вероятно по този начин ще се случи и тази година “, изясни още той.   / Канал 3

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР