От средата на февруари до средата на март цените на

...
От средата на февруари до средата на март цените на
Коментари Харесай

Пандемията пречи на доставките в Европа: Цената на зърното се вдига

От средата на февруари доникъде на март цените на пшеница в Евросъюза бяха подчинени на низходящ тренд, свързан от опасенията че короновирусната болест ще ограничи потреблението на зърнени храни в световен мащаб и то на фона на рекордните ресурси и очертаващите се положителни реколти в страните съществени експортьорки.

В рамките на един месец френската мелничарска пшеница поевтиня с 20 евро - до 175 EUR /т на борсата в Париж и 180 евро за звук FOB Руан.

През последните няколко дни ситуацията внезапно се промени и векторът на ценово развития се насочи стремглаво нагоре, разяснява sinor.bg. Пандемията е съществена причина за съществени проблеми с работна мощ в складовете и заводите за преправка на зърно, с неговото превозване, а времето за прибиране на новата годишна продукция наближава.

На 20 март на борсата в Париж пшеницата към този момент се търгуваше по 194 евро за звук.

Търговците разясняват, че първата порция адреналин пазара получи още в края на миналата седмица измежду като се разбра, че ниските цени върнаха огромните купувачи на пазара. През интервала 10-12 март Алжир, Турция, Тунис и Йордания напазаруваха към 1,2 млн. тона хлебно зърно.

След тази серия от огромни интернационалните търгове редица анализатори коригираха своите прогнози и заговориха са увеличеното търсене на хлебни произведения, пасти, брашно, а затова и мелничарска пшеница по време на рецесията породена от пандемията COVID-19.

Като важен тласък за положителна смяна в настроенията на пазара експетите правят оценка и решението на Европейската централна банка да отпусне 750 милиарда евро по стратегия за незабавно справяне с отрицателните резултати от пандемията. Трябва да се означи, че обявяване на информациите в интерес на позитивните промени в световното ползване на пшеница съответствува с утежняване на вероятностите на новата европейска годишна продукция. Водеща европейска аналитична организация Strategie Grains сведе прогнозата си за добива от пшеница в Европейски Съюз през 2020 година до 144,6 млн.т, с 1,9 млн.т по-малко от февруарската оценка и с 9,3 млн.т под резултата предстоящ за настоящия сезон.

Напоследък доста мощна поддръжка на пазара оказват логистичните проблеми свързани с доставката на зърно до експортните терминали. Търговците сигнализират за неналичието на задоволителен авто и жп превоз вследствие дефицита на водачи и машинисти. Пандемията е съществена причина за съществени проблеми с работна мощ в складовете и заводите за преправка на зърно, а времето за прибиране на новата годишна продукция наближава. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР