От средата на април липсва важен препарат за диагностика на

...
От средата на април липсва важен препарат за диагностика на
Коментари Харесай

Какви мерки се взимат за липсващия изтоп за диагностика на онкоболни?

От средата на април липсва значим препарат за диагностика на заболели от рак - изотопа технеций. Здравното министерство предложи пренасочване на пациентите към различно проучване с петскенер. Не за всички онкоболни обаче, петскенерът е подобаващ сурогат, предизвестяват лекари. Освен технеций, липсва и още един препарат - радиоактивния йод, който е единствен способ за диагностика и лекуване на карцином на щитовидната жлеза. За това оповестиха от Специализираната онкоболница в столицата.

Само през днешния ден отсам са върнати 10 индивида. Чакали са повече от месец, с цел да бъдат изследвани със спектсити гама камерата в Специализираната онкоболница в столицата. Някои от тях са спрели лечението си преди повече от два месеца като подготовка за проучването. Нова дата не може да им бъде планувана, тъй като няма изясненост по кое време ще има технеций. Препаратът липсва поради проблем с компанията снабдител.

проф. доктор Соня Сергиева - шеф поделение по ядрена медицина в Специализирана болница за интензивно лекуване на онкологични болести: При нас потокът от пациенти месечно е сред 250 и 300 души, може да си визиите какъв проблем съществува.
14 отделения по ядрена медицина в страната имат същия проблем. Сред болесттите, за които петскенерът не е подобаващ сурогат е карциномът на простатната жлеза.

проф. доктор Соня Сергиева - шеф поделение по ядрена медицина в Специализирана болница за интензивно лекуване на онкологични болести: Нервноендокринните тумори също не можем да ги насочим, тъй че по-голямата част от пациентите действително, не мога да бъдат пренасочени към различен тип проучвания и не могат да получат и своето лекуване.
От министерство на опазването на здравето разясниха, че се разискват ограничения за решение на обстановката.

Светлана Йорданова - зам. министър на опазването на здравето: В момента се прецизират на експертно равнище, на равнище организация сред лечебни заведения, тъй че хората с онкологични болести ще бъдат навременно известени тъкмо и по какъв метод ще могат да бъдат покрити тези проучвания.
От първи април в онкоболницата няма доставка и на радиоактивен йод. Той се употребява за диагностика и лекуване на карциноми на щитовидната жлеза. От здравното министерство обявиха, че следва подписване на контракт с нов снабдител.
проф. доктор Соня Сергиева - шеф поделение по ядрена медицина в Специализирана болница за интензивно лекуване на онкологични болести: При тези заболели не може да се организира главен способ на лекуване, заради липса на радиоактивен изотоп.
От онкоболницата желаеха незабавна среща със здравното министерство.

доктор Борислав Димитров - шеф на Специализирана болница за интензивно лекуване на онкологични болести: В Министерство на здравеопазването има безспорна изясненост и във връзка с сериозността на казуса и на неговия мащаб.
Докато решение се търси, в идващите две седмици проучването на над 100 индивида единствено в Онкоболницата ще бъде отсрочено.
 Проблеми с доставките на консуматив за диагностика на онкоболни Проблеми с доставките на консуматив за диагностика на онкоболни
Проблеми с доставките на консуматив за високотехнологични проучвания за диагностика на онкоболни. Договорът с единствения вносител изтича. Той обаче...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР