От средата на 2022 г. всички нови автомобили в ЕС

...
От средата на 2022 г. всички нови автомобили в ЕС
Коментари Харесай

Новите автомобили в ЕС с модерни системи за безопасност от 2022 г., задължи Брюксел

От средата на 2022 година всички нови коли в Европейски Съюз би трябвало да бъдат оборудвани с съвременни системи за сигурност, оповестяват от Съвета на Европейски Съюз.

След постигнатото през март съглашение с Европейския парламент Светът през днешния ден одобри правилник във връзка с общата сигурност на моторните транспортни средства и отбраната на пасажерите и уязвимите участници в придвижването по пътищата, чиято цел е забележителното понижаване на броя на жертвите по пътищата.

Новите правила имат за цел доста да понижат броя на смъртните случаи и тежките пострадвания по пътищата в Общността. Освен това те ускоряват конкурентоспособността на европейските автомобилостроители на международния пазар.

Съгласно новите правила всички моторни транспортни средства (включително камиони, рейсове, микробуси и високопроходими транспортни средства) ще би трябвало да бъдат оборудвани със следните детайли за сигурност:

интелигентно контролиране на скоростта;

улеснение монтирането на блокиращо устройство при приложимост на алкохол;

предупредителни системи за сънливостта и вниманието на водача;

усъвършенствани предупредителни системи за отклонението на вниманието на водача;

спешни стопсигнали;

детектор при заден ход;

записващи устройства за инциденти;

прецизна система за следене на налягането в гумите.

За леките коли и микробусите ще се изискват спомагателни усъвършенствани ограничения за сигурност:

усъвършенствани системи за спешно спиране;

спешни системи за поддържане на лентата;

разширени зони за отбрана на главата от удар, които могат да смекчат пострадванията при конфликт с уязвими участници в придвижването като пешеходци и велосипедисти.

Освен общите условия и съществуващите системи (като системата за предизвестие при овакантяване на лентата за придвижване и усъвършенстваните системи за спешно спиране) камионите и рейсовете ще би трябвало да бъдат проектирани и създавани по този начин, че доста да намалеят зоните без видимост към транспортното средство. Те ще би трябвало да бъдат оборудвани и с съвременни системи за засичане на пешеходци и велосипедисти в непосредствена непосредственост до транспортното средство.

Освен това регламентът дава опция на Комисията да вкара характерни правила за сигурността на транспортните средства, задвижвани с водород, и на автоматизираните транспортни средства. В по-общ проект той планува опция за Комисията да актуализира новите спецификации, с цел да се вземе поради бъдещото развиване на технологиите.

Регламентът ще стартира да се ползва 30 месеца след влизането му в действие. За стеснен брой детайли е планувана по-късна дата на използване, с цел да могат автомобилостроителите да приспособяват производството си към новите условия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР