От средата на 1962 г. до края на 1964 г.

...
От средата на 1962 г. до края на 1964 г.
Коментари Харесай

Как всъщност се разделят Бийтълс

От средата на 1962 година до края на 1964 година Бийтълс пуска песни, албуми, свирят на куп участия, вършат турнета в разнообразни страни по света, снимат доста сполучлив филм, вършат няколко страхотни телевизионни изяви и се трансформират в най-популярния, сполучлива и авторитетна музикална група в историята на рок музиката.

Но при започване на 1965 нещата потеглят надолу – доста постепенно, съвсем незабележимо. На 22-ия рожден ден на Джордж, на 25 февруари 1965 година, момчетата бяха на Бахамските острови, където снимат втория си филм „ Help! “, когато се появява някакъв индиец и се пробва да стартира някаква книга за религията си на музикантите. Трима от тях го отпъждат мигновено, само че Джордж приема това като някакъв знак, който ще му покаже „ пътя “. По-късно Бийтълс са в индийски ресторант и Джордж хвърля око на нов инструмент, който вижда на сцената в заведението: цитра. Умът на Джордж към този момент блуждаеше в друга посока – краят на групата стартира.

 The Beatles in America

След като се връщат в Лондон, Джон и Джордж, дружно със съпругите си, вечерях дружно със зъболекаря на Джордж, който за десерт поставя ЛСД в кафето им. Този първи ЛСД трип щеше да има големи последствия както за Джордж, по този начин и за Джон.

През идващите две до три години Джон става постоянен с ЛСД-то, приемайки го „ хиляди пъти “ съгласно него (вероятно пресилване, само че все пак…). Джордж споделя, че поради опиата „ първият път не осъзнавах егото си “.

До 1966 година Джордж към този момент даже не искаше да отиде на турне с Бийтълс, само че съумяват да го убедят, защото датите на концертите към този момент бяха уговорени. Така Джордж е първият от групата, който посява семената на раздялата, и до края на август 1966 година Бийтълс вършат последния си формален концерт дружно.

Скоро всеки ще тръгне по своя личен път. Джон оставя групата за малко и отива да снима филм, наименуван „ How I Won the War “. Докато снима в Испания, Джон подстригва „ бийтълската “ си коса, написва класическата „ Strawberry Fields Forever “ и по-късно признава, че още тогава „ търсех метод да се измъкна “.

След като се връща в Лондон, Джон се разхожда един ден из изложба „ Indica Art “ и преглежда творбите на една дребна и доста странна японска авангардна художничка на име Йоко Оно. Скоро той ще се влюби в Йоко със същия интензитет като фикс идея на Джордж по индийската просвета и вяра.

Междувременно Джордж напуща Лондон, с цел да учи цитра дружно със своя ментор Рави Шанкар. Джордж, сходно на Джон, подстригва „ бийтълския “ си перчем и си пуска и мустаци. Силният му интерес към източната просвета и вяра нараства и той се влюбва безумно във всичко индийско – фикс идея, която ще продължи за цялостен живот.

През юни 1967 година момчетата издават своя незабравим албум „ Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band “. Джордж се отчуждава от останалите по време на записите на албума и способства единствено за една (малко посредствена) ария – „ Within You, Without You “.

След гибелта на Брайън, Пол се пробва да поеме ролята на заместник-лидер на групата и ги кара да създадат телевизионния филм „ Magical Mystery Tour “ и нов албум. Джон и Джордж недоволстваха всеки по собствен метод, само че плановете въпреки всичко бяха приключени основно поради Пол.

 John Lennon en echtgenote Yoko Ono vertrekken van Schiphol naar Wenen in de vert, Bestanddeelnr 922-2496 (cropped)

През 1968 година, когато четиримата се събират, с цел да запишат новия си албум „ The Beatles “ (по-късно прочут като „ The White Album “), Йоко Оно седи до Джон в звукозаписното студио от самото начало. Между музикантите постоянно е имало неписано предписание, че никоя от съпругите или приятелките им не би трябвало да участват в студиото, до момента в който работят.

Джон беше доста открит и показателен по отношение на любовта си към Йоко и напълно скоро се поражда осезаемо напрежение. В резултат на това на 22 август 1968 година Ринго си взима багажа и отпътува на отмора в Сардиния, оставяйки ги без барабанист като вместо него Пол трябваше да свири на барабаните за няколко песни. След като убеждават Ринго да се върне няколко дни по-късно, всичко продължава, само че всички с изключение на Джон не престават да не понасят натрапчивото наличие на Йоко.

До януари 1969 година групата се събира, с цел да снима документалния си филм „ Let It Be “. Но изтощен от шефстването на Пол и раздразнителен от турнето на Бийтълс, Джордж стана вторият, който изчезва ненадейно. (По-късно се схваща, че през 1969 година Джон и Йоко към този момент са станали подвластни от хероин и това също способства доста за цялостното неодобрение в групата.) Точно в средата на фотосите, на 10 януари 1969 година, откакто се скарва с Пол пред камерата, Джордж сбито споделя на останалите, че си потегля, и се сбогува, добавяйки „ Ще се забележим по клубовете “. Джон хладно споделя, че това е окей с това и предлага да поканят Ерик Клептън да го замести. След интензивни договаряния обаче Джордж се връща, на 15 януари, и филмът е приключен.

Момчетата записват своя финален албум „ Abbey Road “ в средата на 1969 година През септември, когато албумът излиза, Джордж прави това, което множеството хора считат за неговите най-хубави две песни за Бийтълс – „ Here Comes the Sun “ и „ Something “. Той постоянно се е тормозил да не остане по-назад откъм писане на песни от Ленън и Макартни и триумфът на тези две песни безспорно му дава повече убеденост, че може да успее и като соло реализатор.

На 13 септември 1969 година Джон и Йоко се причисляват към сътрудниците си музиканти Чък Бери, Фатс Домино, Литъл Ричард и няколко други за концерта „ Toronto Rock and Roll Revival Festival “ в Канада. Джон свири и си прекарва отлично, чувствайки се освободен от рестриктивните мерки Бийтълс, и също добива убеденост за соло кариера.

На 20 септември 1969 година Джон, Пол и Ринго (Джордж не присъства) и няколко другари и бизнес сътрудници се събират на среща, с цел да обсъдят бъдещето на групата. Пол, както нормално, приказва дълго и излага концепцията си момчетата „ да тръгнат на турне “ като може би нова група, придобивайки нова еднаквост, и да се „ върнат към корените си “ като свирят по дребните клубове като едно време. Джон обаче му се сопва и афишира „ Искам бракоразвод … “

Твърди се, че Джон е гневен на Пол за това. Той счита, че Бийтълс е „ неговата група “ и тъй като той я е почнал, той би трябвало да е този, който ще я завърши. Но макар че в реалност Джон бе поставил края на Бийтълс като група, общественото известие на Пол в действителност направи нещата публични.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР