От сръчни майстори са направени повечето от мартениците, които се

...
От сръчни майстори са направени повечето от мартениците, които се
Коментари Харесай

Тази година мартениците от вълна са по-предпочитани от добричлии

От сръчни майстори са направени множеството от мартениците, които се продават на разнообразни открити места в Добрич.

За продажбата на своята стока те стартират да се приготвят месеци по-рано като създават декорации с червен и бял конец, с които хората да се закичат на първи март.

Милка Нанкова е един от сръчните майстори на базара, ситуиран на площад „ Свобода “ в града. За осма година тя продава ръчно направени мартеници, а задачата й е да бъдат непокътнати българските обичаи.

" Вярвам, че всяка една мартеница, която е направена с обич, носи благополучие ", споделя Милка Нанкова.

За нея аленият цвят е благополучие, а белият символизира светлото, което носи в себе си човек. Наблюденията на Милка Нанкова са, че предходните години на мода е бил, по думите й, огромният кич. Според търговеца тази година не се следи сходна наклонност. При двуцветните декорации най-предпочитани тази година са мартениците, направени от вълна.

„ Повечето хора избират изчистените мартеници за ръка и тези, които красят дома “, споделя Нанкова. Тя има вяра, че един подобен подарък носи благополучие, здраве, благоденствие и шанс в дома.

Традиционният базар за мартеници, ситуиран на площад „ Свобода “, ще бъде открит до трети март. Цените на украшенията в нормалните два цвята са разнообразни според от вложеното време и материали за изработката им.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР