От спортна дреха само за футболисти до част от модните

...
От спортна дреха само за футболисти до част от модните
Коментари Харесай

Историята на суичъра – от спорта до модата

От спортна дреха единствено за футболисти до част от стилните представления на доста дизайнери – историята на суичъра е доста забавна.

Всеки от нас има, в случай че не един, то даже и няколко суичъра у дома. Но надали в миналото сме се замисляли по какъв начин се е появил той.

Облекло за футболисти

Макар и да има сходни облекла като суичъра от началото на 12 век, този, които познаваме през днешния ден стартира своята история през 1930 година. Тогава компанията Champion създават първия модел, напълно насочен към потребителите от американския футбол.

Те имали потребност от нещо, което да може да сложат върху екипите си, до момента в който не играят. Така пристигнала концепцията за толкоз необятната връхна дреха. Тя се сдобила и с качулка, тъй като футболистите не желали да изтиват, до момента в който чакат да се върнат в играта и да имат нещо над главата си, им е било комфортно. Ластикът в края на плата също бил за да се резервира телесната температура допустимо най-дълго.

 Историята на суичъра - от спорта до модата

Холивудското худи

Когато нещо се появи по малкия екран всеки го желае нали? Така се случило и малко след първите появи на дрехата на екрана.

Филмите, които показвали суичъри били “The Marathon Man ” през 1976 и несъмнено, шлагерът “Роки ”. Благодарение на тях до 80те към този момент всеки е търсел метод да се снабди с горнището.

Включва се и хип-хопа

Най-голяма заслуга за развиването на суичъра има хип-хопа. Той станал наложителното облекло за почитателите на този жанр музика и скоро всички по улиците го носили.

Заедно с това се появили нови филми, които били на хип-хоп тема и дрехата още веднъж намерила пътя си към Холивуд.

По подиума на висшата мода

Забелязали капацитета на суичъра, дизайнерите почнали да го употребяват за ентусиазъм към своите сбирки. Ралф Лорън и Томи Хилфигер основали от дрехата красиви тоалети, които скоро всички желали да имат. От тогава насам не е предходна нито една Седмица на модата без сходен състезателен изискан.

 Историята на суичъра - от спорта до модата

Инвазията по улиците

Сега не можем да излезем на открито в хубаво време или пък да преглеждаме инстаграм, без да забележим милион пъти някой суичър.
Много звезди направиха дрехата тяхна запазена марка. Например Ариана Гранде непрекъснато се появява с oversize вид.

 

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР