От списъка с лицата, които ще държат речи, през мястото

...
От списъка с лицата, които ще държат речи, през мястото
Коментари Харесай

Хелмут Кол - обединителят и европеецът

От листата с лицата, които ще държат речи, през мястото на поклонението, та чак до старите фамилни спорове - гибелта на Хелмут Кол наподобява по-скоро отваря остарели рани, в сравнение с е отдаване на респект към заслугите му.

Един умрял политически кумир, една млада вдовица, отчуждени синове, противоречиви протежета и яростна битка за оценката и наследството - наподобява на сюжет на Шекспирова покруса. Около отдаването на последна респект към умрелия някогашен федерален канцлер на Германия Хелмут Кол се развихриха разногласия, който надали биха могли да имат по-силен политически и прочувствен заряд.

Да стартираме да вземем за пример с " неговото момиче ", както Кол в миналото наричаше Ангела Меркел. Ако през днешния ден това наименование е така постоянно представено, то е, тъй като от дълго време се е трансформирало в въплъщение на комплицираните връзки сред двамата.

Меркел и Кол - една комплицирана връзка.

" Момичето " - през днешния ден канцлерка на Германия и председателка на Християн-демократическия съюз - в началото не е трябвало да приказва на поклонението, оповестява списание " Шпигел ".

След отдръпването на Кол от политиката през 2002 година, двамата с Меркел си скапват връзките. В аферата с черните каси на ХДС Меркел споделя, че като е признал за съществуването на такива каси, Хелмут Кол е навредил на партията си. Запознатите с тази материя през днешния ден настояват, че точно тези думи на Меркел са възвестили края на ерата Кол. Малко по-късно Меркел сама поема председателството на партията и става първата жена-канцлер на Федералната република. През 2010 година тя посещава Кол за 80-та му годишнина и му показва обществено самопризнание за неговите заслуги, без които " животът на милиони хора като мен, живели до 1990 година в Германска демократична република, би бил доста по-различен ". Но Кол в никакъв случай не ѝ прости. Известен със своята отмъстителност, той на няколко пъти подчертавал, както твърди втората му брачна половинка, че не желае Меркел да държи траурно слово на погребението му.

Ролята на Майке Кол-Рихтер

Не единствено с това Майке Кол-Рихтер възбуди публиката в дебата за отдаването на респект към някогашния канцлер. По-младата от него с 34-години Майке се среща с Кол в канцлерството през последните години от ръководството му. Двамата подписват брак през 2008 - няколко години след гибелта на първата брачна половинка на Кол - Ханелоре. Синовете и внуците на Кол не участват на бракосъчетанието, а очевидци са медийният магнат Лео Кирх и тогавашният основен редактор на вестник " Билд " Кай Дикман. А откакто Кол претърпява тежък случай, който го приковава към инвалидния стол, след който той към този момент се затруднява да приказва, Майке Кол-Рихтер влиза в ролята на изразителка на неговите воля и стремежи.

Кол-Рихтер и Меркел - едната е пазителка на оценката за неговото политическо завещание, а другата е негов правоприемник, реставратор и проектант на една политика, чийто пиедестал - немското обединяване - бе най-големият триумф на Кол.

В това първо измерване на силите с немската политика Кол-Рихтер наподобява загуби: Меркел въпреки всичко ще произнесе слово на траурната гала, на която ще приказват още ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, френският президент Еманюел Макрон и някогашният президент на Съединени американски щати Бил Клинтън.

Виктор Орбан - мечтан оратор

Няма да произнесе траурно слово обаче различен един политик, който, съгласно вдовицата на Кол, някогашният канцлер си бил поискал да приказва на погребението му: унгарският министър председател Виктор Орбан. С него го свързва дългогодишно другарство, почнало в годините след разпада на Съветския съюз, когато Орбан е още млад политик с демократични хрумвания. Същият този Орбан обаче през днешния ден е остро подложен на критика поради властническите му залитания в политиката и влиза в очевидно несъгласие с духовното завещание на Кол. Неприкритите му офанзиви против Европейски Съюз и европейската бежанска политика са в ослепителен контрастност с концепцията за обединена Европа, която траурната гала в Страсбург би трябвало в действителност да въплъщава, с което е съгласна и Майке Кол-Рихтер.

С или без Орбан, местата, определени за отдаване на последна респект към някогашния канцлер на Германия, също породиха спор: като първи канцлер на Обединена Германия Кол ще бъде изпратен на 1 юли не с държавни почести, а с европейска траурна гала. Тази първа по рода си гала отдава дължимото на заслугите на Кол за Обединена Европа - от немското обединяване до напъните му за европейската интеграция и основаването на валутния съюз.

Вместо да бъде положен в фамилния гроб, до първата си брачна половинка, след поклонението в Страсбург тленните остатъци на Кол ще бъдат пренесени в катедралата в Шпайер, където - след религиозна работа - ще бъде заровен в гробището на катедралата.

Изборът на Шпайер не е инцидентен: Кол обичаше този град, ситуиран покрай родния му Лудвигсхафен. В Шпайер беше и формалната гала по изпращането му с военни почести откакто освободи канцлерския пост през 1998 година.

Семейни вражди тровят атмосферата

Не е ясно дали е имало и фамилни аргументи Кол да не бъде заровен до първата си брачна половинка Ханелоре. Сигурно е единствено, че втората му брачна половинка го изолира и синовете му нямаха контакт с него приживе. След гибелта на Кол тя отхвърли да ги пусне в бащиния им дом - сцената се разигра пред обективите на телевизионните камери. " Мога единствено да изразя потреса и дълбоката си тъга, че него към този момент го няма, и че всичко това се случи по този метод ", съобщи Валтер Кол по-късно пред публицисти. " Баща ми прекъсна всички контакти с доста хора от своето обграждане, най-много с внуците си, които доста страдаха от това, че дядо им не ги позволява до себе си ", добави по-малкият наследник Петер Кол.

Дали такава е била последната му воля или не, несъгласията постоянно са били част от излъчването на Кол, напомни на траурното празненство в Бундестага неговият ръководител Норберт Ламерт. " Легендарни бяха както силата му да приобщава, по този начин и поляризиращото му влияние ", уточни Ламерт. Според него пътят на Кол е бил пъстър, не на последно място, и от доста оскърбления - причинявани от него, само че също и причинявани на него. Политическите му заслуги обаче си остават. " На него основно изискуем това, че през днешния ден мирът и единството на страната ни в свободна и мирна Европа са действителност ", посочи Норберт Ламерт.

Източник: Дойче Веле
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР