От Специализираната прокуратура изнесоха официална информация за вчерашната акция срещу

...
От Специализираната прокуратура изнесоха официална информация за вчерашната акция срещу
Коментари Харесай

Първа официална информация за контратерористичната операция, проведена в Бургас

 От Специализираната прокуратура изнесоха публична информация за вчерашната акция против тероризма. Както Burgas24.bg към този момент заяви през вчерашния ден на територията на градовете Бургас и Враца, под управлението на Специализираната прокуратура, е извършена взаимна контратерористична интервенция на ДАНС и ГДБОП.

Извършени са претърсвания на адреси в Бургас, откъдето бяха конфискувани материални доказателства, относими към предмета на следствието. Като очевидци са разпитани 20 лица, 9 от които пред арбитър. Извършени са и 10 разпознавания.

Към наказателна отговорност е привлечено пълнолетно лице за закононарушение по член 108а, алинея 6 от Наказателен кодекс – присъединяване на български жител в терористично закононарушение зад граница. С прокурорско разпореждане на обвинявания е наложено задържане за период до 72 часа. Предстои Специализираната прокуратура да внесе в Специализирания углавен съд искане за взимане на мярка за неотклонение " Задържане под стража “.

Събраните доказателства сочат, че от 2015 година досега той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е взел участие директно във въоръжени дейности в редиците на разнообразни джихадистки терористични групировки.

Установено е, че бащата на лицето и все още е водач на една от тези групировки и точно той го е радикализирал и привлякъл към терористична активност в Сирия.

До момента няма данни привлеченият към наказателна отговорност български жител да е взел участие в подготовка на терористични набези в България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР