От спектакъла Bang Bang © Marilène Bastien За дванадесета поредна

...
От спектакъла Bang Bang © Marilène Bastien За дванадесета поредна
Коментари Харесай

Европейски танцови избори

От спектакъла Bang Bang

© Marilène Bastien За дванадесета поредна година фестивалът " Антистатик " ще събере обещаващи и одобрени интернационалните създатели в региона на актуалния танц и пърформънс.

Събитието стартира на 9 май с концерт на румънското синтпоп дуо Karpov not Kasparov в бар Kick`s и спектакъла Bang Bang на канадската танцувална компания " Манюел Рок " на 10 май в ДНК. Фестивалът с надпис " #ГласЗаТанц " продължава до 21 май.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Предстоящото издание отбелязва и премиерата на годишното издание " Списание за танц ", което, както подсказва заглавието му, ще бъде отдадено напълно на танцовата просвета.

Зад организацията и селекцията на " Антистатик " са дългогодишното креативно дуо Ива Свещарова и Вили Прагер, известни измежду феновете на актуалния танц с провокативни спектакли като " Съвършено розово " и Shamebox, както и режисьорът, артист и ефирен водещ Стефан А. Щерев.

Илюстрация
Стефан А. Щерев, Ива Свещарова, Вили Прагер

Увеличаване

Стефан А. Щерев, Ива Свещарова, Вили Прагер

Смаляване

Ако някой желае да отиде на " Антистатик ", само че до момента не е бил на актуален танц, кой от спектаклите/пърформънсите в това издание бихте предложили?
Стефан А. Щерев: Съвременният танц от ден на ден обгръща разнообразни дисциплини, играе си с (почти) всички жанрове, сменя костюми, динамичен е в изрече си. Такива образци са " Третият танц " на Нив Шайнфелд и Орен Лоар, " Съботата не ми вървеше добре, до момента в който не осъзнах, че е понеделник " на дуото Hartmannmueller от Германия, " Тази вечер чествам " на Via Negativa, една от известните групи от Словения.

Ива Свещарова: Препоръката ми зависи от това какъв брой дръзновен в избора си би бил фенът. Ако би показал интерес към зрелище със мощен интензитет на придвижването, само че и минималистично в своята хореографска конструкция, то Bang Bang е неговият избор. Както самият хореограф споделя за представлението: " Изпълнителят застава на сцената като самобитно камикадзе – в продължение на час следва партитура, която е безусловно тестване на физическата устойчивост. "

Илюстрация
" Третият танц "

Увеличаване

" Третият танц "

Автор: Efrat Mazor Смаляване

Ако фенът е любопитен към историята на танца, тогава неговият избор може да е Ecce (H)omo на хореографа Пол Пи. Ако фенът желае да се допре до облици на романтиката и тематиката за любовта през един актуален взор, тогава " Третият танц " на израелските хореографи Нив Шайнфелд и Орен Лаор.

А за безгрижно и отпускащо преживяване предлагам " Тази вечер чествам " на Via Negativa - прелестно вълнуващ пърформанс.

Илюстрация
Ecce (H)omo

Увеличаване

Ecce (H)omo

Автор: Marc Coudrais Смаляване

С какви предразсъдъци към момента се сблъсква актуалният танц в България? И какви положителни трендове намирате след 12 години с " Антистатик "?
Стефан А. Щерев: Предубежденията са, че това е нещо ново. Всъщност си даваме сметка, че българската аудитория поддържа връзка все по-често с гостуващи представления, пътува и до други градове, с цел да гледа, появяват се повече пространства. Раздвижване има.

Вили Прагер: Не единствено в България, само че и в Европа е настоящ въпросът какво е актуален танц. И това е прелестно, приказваме за театрална форма, която постоянно може да те изненада. Радвам се, че актуалният танц и пърформанс има от ден на ден аудитория и от ден на ден актьори опитват в тази посока. Това се вижда както от интереса към представленията, по този начин и от записващите се експерти за работни ателиета.

Ива Свещарова : Зрителският кръг се уголемява с всяка година. Наблюдаваме наклонността, че от ден на ден фенове имат нужда от нови артистични форми и по-различно естетическо прекарване.
Все още го има предубеждението, че танцът е проява на виртуозност и прецизно осъществяване на хореографска партитура в театрално пространство, което е прекомерно ограничаващо схващане за него. Съвременният танц съчетава артистични практики, което го прави сложен за дефиниране, само че никога не може да бъде въображаем като нереален и едностранен.

Как може да се преодолее дистанцията сред междинния фен и най-запознатите?
Стефан А. Щерев: Не инцидентно сме нарекли " Без отдалеченост " просветителната стратегия, която дава благоприятни условия като професионални тренинги, отворени и налични класове. Обръщаме внимание на това в действителност да сближим артистите с публиката, която бързо схваща и схваща какви изразни средства се употребяват и за какво. Именно поради тези аргументи фестивалът инициира и издаването на годишно " Списание за танц ", чийто първи брой ще бъде показан премиерно на 9 май.

Вили Прагер: През всички тези години " Антистатик " предлага на българската аудитория новите направления и трендове от международния актуален танц. Тази година фестивалът ще завърши със 134-ото зрелище в програмата му. България догонва Европа в доста области, само че мисля, че многогодишните старания в тази съответна област подреждат " Антистатик " измежду значимите фестивали в Източна Европа. В рамките на фестивала са се случвали разнообразни стратегии и начинания: " Поле на потенциалност " - ориентирана към най-младите актьори, " Българска танцова платформа ", Международната застъпническа среща " Адвокати на танца ". Тази година обръщаме внимание и на актьори и представления от Централна и Източна Европа с програмата " Център/Изток ". Започваме да издаваме годишното " Списание за танц " - една сбъдната наша фантазия.

Първият брой на " Списание за танц "

Ива Свещарова: След всяко зрелище имаме диалог с публиката. Разбирането за танц минава и през опцията фенът да опита, да усети посредством тялото си разнообразни практики. Въведохме формата Warm-up – загрявки на феновете с артистите преди част от представленията.

Когато вие поставяте, на кого най-вече разчитате за противоположна връзка?
Стефан Щерев: Разговорите с хората след зрелище, само че и разчитаме на професионалното мнение на критиците. Вече се построява едно потомство от театроведи, които пишат и проучват процесите в полето, превеждат значими теоретични текстове и интервюират знакови фигури.

Ива Свещарова: Зависи от посоката на театралния материал и тематиката, по която се работи. Обръщам се към разнообразни хора за мнение, само че генерално разгадавам на стеснен кръг от сътрудници. Важна за мен е и противоположната връзка на феновете, тъй като те виждат неща, за които аз не съм помислила, изненадват ме с тяхната персонална интерпретация и прекарване, което за мен е доста скъпо.

Цялата стратегия на фестивала е на antistaticfestival.org.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР