От снощи е започнало евтаназиране на всички свине в 3-километровата

...
От снощи е започнало евтаназиране на всички свине в 3-километровата
Коментари Харесай

Мор! Евтанизират прасетата в Мизия и околията заради африканската чума

От нощес е почнало евтаназиране на всички прасета в 3-километровата зона в Мизия, оповестиха на изключително съвещание на регионалната епизоотична комисия на Враца. Срещата се организира в регионалната администрация, като на нея участваха регионалният шеф Малина Николов, зам.-директорът на центъра по оценка на риска доктор Илиян Костов, кметът на Мизия доктор Виолин Крушовенски, шефът на регионалната дирекция по сигурност на храните Милчо Костурков и други.
По време на брифинг с медиите доктор Костурков сподели, че инфектираните с африканска чума свине в Мизия са били засечени през вчерашния ден. Веднага са подхванати ограничения за прекъсване на разпространяването на заболяването, като свинете, които са се намирали в заден двор на къща, са били евтанизирани и загробени. Дупката, в която са заровени заразните животни, е била изкопана от екскаватор.
Веднага по-късно Мизия е била блокирана на всички входове и изходи, като са построени специфични КПП-та, през които да минават всички хора и животни, с цел да се ограничи разпространяването на болестта. На всяко контролно-пропусквателен пункт са постлани найлони, върху които има плява с дезинфекциращ препарат, като при прекосяването колите се обработват по ходовата част в допълнение с дезинфектант.
Започнал е и обход по дворовете на хората в града, като всички свине в 3-километровата зона ще бъдат умъртвени. В това число влиза Мизия и селата Сараево, Гложене и Хърлец. От животните в 10-километровата зона - Оряхово и селата Войводово, Крушовица, Софрониево, Селановци и Бутан, ще се вземат кръвни проби, с цел да се откри дали болестта е овладяна.
По време на срещата стана ясно, че умъртвените свине не са купени неотдавна, което изключва преместването на заболяването с тях от други райони на страната. Най-вероятният метод за преместване на болестта си остава човек.
Д-р Костов съобщи, че болестта е мощно заразно за свинете и хората елементарно могат да бъдат преносители на заболяването. Към момента против африканската чума няма ваксина и поради това управляващите приканват стопаните на свине да вземат ограничения и да не позволяват заболяването да се популяризира.
„ Самият вирус е доста резистентен в околната среда, както в прясното месо устоя до 105 дни, а в замразеното до 1000 дни. Трябва стопаните да си дадат ясна сметка, че даже да заколят прасетата си, в случай че те са инфектирани с африканска чума, месото им не става за ястие “, разясни доктор Костов.
Властите приканиха хората в засегнатия регион да лимитират излетите, изключително в 10-километровата зона, тъй като могат да станат преносители на болестта.
В момента на територията на област Враца има единствено едно по-голямо свиневъдно стопанство и то се намира до село Чирен. Там сега няма проблеми, като притежателите са взели всички защитни ограничения против болестта.
​​​​​​​
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР