От снощи е задължително носенето на маски в Израел и

...
От снощи е задължително носенето на маски в Израел и
Коментари Харесай

Шефът на ВМА обясни защо се налага да носим маски и кога е крайният срок да си ги набавим

От нощес е наложително носенето на маски в Израел и Австрия. Там, както и в световен мащаб, има изострен дефицит на маски. Това изправя популацията пред сложен за решение проблем. Това съобщи на обичайния брифинг на Националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"През тези няколко дни и седмици обаче, много от предприятията, които изпаднаха в затруднено състояние - текстилни да вземем за пример, изгубиха доста от поръчките си. Те се претрасформираха и работят по правенето на маски ", счита той.

"Проверих в кварталната аптека - има маски. Купих си и това ми струваше 3.50 лева Шита е маската. Това може би не е всеобщо събитие. Гратисният интервал за покупна на маски е до 00:00 часа в събота ", сподели Мутафчийски.

По думите му шалът може да се одобри като сурогат на маска , само че съгласно него има задоволително маски в страната.

"Тази мярка с маските, отдалечава към този момент някакви по-трудни ограничения. Ние демонстрираме схващане към българските жители, тъй като виждаме, че по-строгите ограничения са им сложни. Ние също имаме фамилии и ги съблюдаваме ", сподели той.

"Ясно е, че не може да има 100% схващане за тези ограничения, и СЗО не предлага изрично маските. Но и аз п олучавам от жители горещи молби за доста по-голямо сгъстяване на ограниченията. Примерно: "Ние сме младо семейство с едно 3-годишно и едно 5-годишно дете. Имаме дребна тераса, само че изпълняваме всичко. С паника обаче виждаме по какъв начин някои хора се разхождат наляво-надясно без мяски ", сподели Мутафчийски.

Според него по този начин се губи смисълът и мотивацията.

"Щетите ще са поголовни за всеки - и стопански, и здравни. Важното е да ги ограничим тези вреди. Затова се вършат тези неща. Видяхте какви трансформации претърпяха страните. Някои желаеха да натрупат имунитет, само че се отхвърлиха от тази тактика ", сподели шефът на ВМА.

"Нямаме задоволително доказателства, че този вирус се държи като останалите. Ние не можем да изповядваме теорията, че всеки в миналото ще почине. Ние имаме отговорност пред всички, че ще запазим живота им и всеки ще получи здравна грижа ", съобщи генералът.

По думите му поради това той и оперативният щаб понасят всевъзможни обиди и хейтове: "Носим голямо напрежение да задържим позицията си. "

"В Банско всички контактни лица са изследвани - там има 5 джипита и здравна работа, както и органите на РЗИ. Ситуацията се следи доста деликатно. Вчера беше извършена една доста остра акция по набиране на проби и до края на деня или на следващия ден те ще бъдат ясни ", сподели той и добави, че през вчерашния ден са взети към 50 проби.

"В България са направени над 7000 теста от националните лаборатории и над 2000 от частните лаборатории ", огласи той.

По думите му каквото е предложено от СЗО се прави и то в цялостен размер.

Той съобщи, че в последното денонощие трима души са се завърнали от чужбина и са дали позитивна проба за COVID-19.

"33 000 опаковки хинин има във ВМА. Той е подаяние от Софарма ", призна той.

"Това, което ме стресира след диалог с моя колежка в Германия, че джипитата там сами си закупуват маските ", призна Мутафчийски.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР