От снощи част от уличното осветление в пловдивския артистичен квартал

От снощи част от уличното осветление в пловдивския артистичен квартал ...

Лампите в Капана светват при всяко новородено бебе.


От снощи част от уличното осветление в пловдивския артистичен квартал "Капана" променя за секунди силата на светлината си в момента.

За да не се чудят хората защо става така, не само вечер, но и посред бял ден, на земята е инкрустирана каменна плоча с надпис, който обяснява – лампите пулсират, когато в Пловдив се роди бебе.

Зад проекта, реализиран в Истанбул, Токио и други градове по света, стои едно от най-ярките имена на съвременната художествена сцена – италианският художник Алберто Гарути.

Той е нарекъл проекта "На родените днес", а идеята се заражда преди години и е свързана всъщност с едно от най-тъжните събития в живота му – угасването на живота на неговата майка.

Четири болници в града участват в проекта. Там е монтиран бутон, който свързва здравното заведение с управлението на осветлението в града и пулсацията се задейства.

“Навсякъде, където съм правил проекта, хората са се радвали. Идеята ги прави съпричастни към щастието, споходило някого, емпатия, тя буди чувство за съпричастност. За светлинната инсталация писаха по света медии, които иначе не се занимават много с изкуство, навсякъде тя събуди интерес”, казва Алберто Гарути.

В Истанбул инсталацията е била монтирана на голям мост. В многомилионния град на ден се раждат над 680 деца.

Източник: skandal.bg