От смелостта и гражданската отговорност на следващия главен прокурор ще

От смелостта и гражданската отговорност на следващия главен прокурор ще ...

Президентът призова за избор на смел и независим главен прокурор.


"От смелостта и гражданската отговорност на следващия главен прокурор ще зависи и успехът на неговата работа". Това каза в сряда президентът Румен Радев по време на организираната по негова инициатива кръгла маса за ключовия избор в съдебната власт. Държавният глава специално обърна внимание на нуждата следващият шеф на прокуратурата да е независим.

В дискусията участваха представители на неправителствените организации, като преди това президентът се срещна с най-важните фигури в съдебната власт.

"Главният прокурор е натоварен с високи обществени очаквания, предстоят му тежки задачи, затова е важно още на старта на своята дейност той да се ползва с високо обществено доверие", каза Румен Радев. Президентът призова за ясни критерии, прозрачна процедура и добра аргументираност на номинациите за следващ главен прокурор.

Държавният глава има значима роля в процедурата. Главният прокурор се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), но Румен Радев може веднъж да откаже издаването на указ за назначаването му. Президентът е длъжен да подпише при повторен избор на същия кандидат от ВСС. Въпреки ролята на президента премиерът Бойко Борисов обвини Радев, че се меси недопустимо в работата на магистратите с организирането на консултациите.

По време на кръглата маса президентът коментира, че високите очаквания към процедурата са необходими и оправдани предвид властта на главния прокурор. "Той е важен фактор за ефективна борба с престъпността, с корупцията, за утвърждаването на законността“, каза Радев.

Източник: mediapool.bg