От смелостта и гражданската отговорност на следващия главен прокурор ще

...
От смелостта и гражданската отговорност на следващия главен прокурор ще
Коментари Харесай

Румен Радев: От смелостта на новия главен прокурор зависи успехът му

От смелостта и гражданската отговорност на идващия основен прокурор ще зависи и триумфът на неговата работа. Това разгласи президентът Румен Радев на кръгла маса за критериите и публичните упования при избора на идващия основен прокурор.

Дискусията се организира по самодейност на президента и в нея участваха представители на неправителствените организации и професионалните общности.

Снимка: Ладислав Цветков

Преди месец Радев се срещна с представителите на правосъдната власт и правораздаването още веднъж по отношение на идния избор на основен прокурор.
Румен Радев: Не поканвам магистрати у дома или на загадка вечеря По думите на президента разногласието към консултациите му с магистратите е „ изкуствена драма ”
Президентът прикани за ясни критерии, транспарантна процедура и добра обоснованост на номинациите.

„ Във всички съвещания, които организирах, се повеждам от правилото за разделяне на управляващите, само че и не подценявам моето обвързване, защото в края на процеса подписвам указа за назначението “, съобщи Румен Радев. Държавният глава уточни, че задачата на консултациите е те да насочат фокуса към процедурата и по тази причина е значимо и мнението на неправителствения бранш, поканен на кръглата маса през днешния ден.
Иван Гешев за избора на основен прокурор: Няма да вземам участие в това съревнование Процедурата за избор за правоприемник на Цацаров ще стартира на 15 юли
Процедурата за избор на нов основен прокурор ще стартира на 15 юли. На 14 ноември ще е чуването на претендентите и първото гласоподаване за претендентите на пленум на Висшия правосъден съвет (ВСС).

Президентът има последната дума по одобряването на определения от Висш съдебен съвет претендент.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР