От следващия вторник НИМХ спира работа, няма да се прави

...
От следващия вторник НИМХ спира работа, няма да се прави
Коментари Харесай

Орлин Георгиев: Проблемът на НИМХ вече е юридически, искаме си имотите от БАН

От идващия вторник Национален институт по метеорология и хидрология стопира работа, няма да се прави и прогноза за времето. Причината - липса на управление в Института. Има ли излаз от тази обстановка и по какъв начин ще бъдат наранени жителите, в случай че Национален институт по метеорология и хидрология спре работа - тематиката в Сутрешния блок на Българска национална телевизия разяснява синоптикът Орлин Георгиев.

През последните месеци редовно нямаше финансови средства, на няколко пъти те бяха обезпечени от МОН, което оказа помощ да не стопираме работата си. Но сега обстановката е обвързвана с юридически проблем - няма кой да разписва документите и ние не можем да правим нито заплащания, нито експертизи, изясни синоптикът.

Част от нашите парцели фактически се водят към Българска академия на науките, само че те са направени с държавни средства. Освен това, те са дадени като активи и пасиви на структури на Национален институт по метеорология и хидрология преди да влезе в Българска академия на науките, съобщи синоптикът по тематиката за материалната база на Института.
Орлин Георгиев, синоптик в Национален институт по метеорология и хидрология: Законът за Българска академия на науките споделя, че парцели може да се трансформират или посредством решение на Общото заседание, или посредством законодателни промени. Което значи, че законодателната власт би трябвало да се намеси. Ние не желаеме нищо допълнително, желаеме тези парцели, на които си вършим работата.  Евелина Дамянова: Българска академия на науките желае да задържи материалната база на Национален институт по метеорология и хидрология Евелина Дамянова: Българска академия на науките желае да задържи материалната база на Национален институт по метеорология и хидрология
Българска академия на науките желае да задържи материалната си база, а Национален институт по метеорология и хидрология да отиде към Министество на образованието. Доколкото знам, базата е издигната с държавни пари. Това о...

По думите на Георгиев, Национален институт по метеорология и хидрология е на последно място по заплати, а учените в структурата правят характерна активност, защото имат друго отношение на равнище теоретичен и механически личен състав, спрямо останалите звена към Българска академия на науките.

Проблем с естественото извършване на работните си отговорности имат и синоптиците от клона на Национален институт по метеорология и хидрология във Варна, съобщи Вяра Рафайлова, началник бранш " Прогнози " в Института в морската столица.

Какво пречи на учените да работят и по какъв начин Българска академия на науките вижда решение на проблемите - вижте във видеото и позицията на ръководителя на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, която той съобщи пред Българска национална телевизия.
 Национален институт по метеорология и хидрология излиза от Българска академия на науките отчасти, метеоролозите не са удовлетворени Национален институт по метеорология и хидрология излиза от Българска академия на науките отчасти, метеоролозите не са удовлетворени
Институтът по метеорология и хидрология ще се отдели от структурите на Българска академия на науките, само че отчасти. Това решение взе след двучасово съвещание Общото заседание на...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР