От следващата учебна година Министерството на образованието и науката ще

...
От следващата учебна година Министерството на образованието и науката ще
Коментари Харесай

МОН следи напредъка на учениците до 4 клас с индивидуално портфолио

От идната образователна година Министерството на образованието и науката ще следи триумфа на учениците от първи до четвърти клас с спомагателен механизъм, съобщи БНР. Наесен всеки начален възпитаник ще получи самостоятелно портфолио, в което ще бъде отразен триумфът му по всички образователни предмети, както и ползите и заложбите му.

Около 11 хиляди възпитаници от 1 до 4 клас ще се снабдят с въпросните папки. По думи на специалиста в Дирекция " Съдържание на предучилищното и учебното обучение " Рени Рангелова става въпрос за систематично и проведено събиране на образователни материали, които показват работата на ученика в класната стая и вкъщи. Портфолиото показва достиженията и развиването на ученика в процеса на образование.

Рангелова посочи, че може да бъде работно портфолио, в което се събират материали от всевъзможен темперамент и което учителят и родителите също допълват и правят оценка.

Тя изясни, че на първо време учителите и учениците би трябвало да дефинират критериите, по които ще се събират материалите, с цел да могат децата да наблюдават личния си прогрес.

Според нея главната функционалност на портфолиото е детето да се приучва към самокритика.

" Материалите, които ще съдържат досиетата, са разнородни. Те могат да варират от рисунки, до писмени работи, до проби, осъществявани в процеса на образователната година ", разяснява още тя.

От своя страна шефът на столичното 51 учебно заведение " Елисавета Багряна " Асен Александров съобщи, че утвърждава концепцията, само че счита реализацията за трудоемка. Причината е, че за съхранението на портфолиата ще е нужна по една огромна директория всяка образователна година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР