От следващата учебна година иновациите в училищата вероятно ще бъдат

...
От следващата учебна година иновациите в училищата вероятно ще бъдат
Коментари Харесай

Повече пари за училищата с иновации

От идната образователна година нововъведенията в учебните заведения евентуално ще бъдат подкрепени и финансово. Учебните заведения ще получават грантове, с цел да осъществят пробните си планове, а след 3-5 години използване на нововъведението към този момент ще имат право да я вкарат и другите образователни заведения.

Това разгласи зам.-министърът на образованието Деница Сачева, която се включи в Майсторски клас за нововъведения в образованието. Инициатива на Световен учебен конгрес се организира за четвърта година в Пловдив и събра 220 учители и шефове от 50 обитаеми места.

За предходната образователна година в цяла България новаторските учебни заведения са 294. Предната, в която за първи път този статут се даде от МОН по новия закон, са били 180. Пловдив е на второ място в страната с 33 образователни заведения, които ползват нововъведения, изпреварва ни столицата със 77. Много дейни са и Варна и Бургас, очерта картината Сачева.

Тя обаче акцентира, че нововъведенията се раждат освен в огромните градове, а и в дребни обитаеми места. Най-често са свързани с използване на технологиите, само че има и пилотни практики за работа с родители или съдействие с културни и обществени институции. Само 10% се случват в частни учебни заведения.

„ Иновациите са доста значими за актуалното обучение, тъй като в този момент в учебно заведение са поколенията Зет и Алфа. Те имат своята специфичност във връзка с метода, по който възприемат информация, методите, по които желаят да им се преподава, методът на запомняне - сподели зам.-министърът. - От друга страна упованията към българското обучение стават все по-големи от страна на обществото, бизнеса, родителите. Затова, колкото повече нововъведения има в образованието, толкоз по-добре то ще може да отговори на тези упования ”.

На 3 декември специфичен конгрес ще показа всички учебни нововъведения, както и азбучник на софтуерните. В момента в образователните заведения у нас се работи с 25 типа платформи, а децата демонстрират огромен интерес към роботика и 3D-принтиране, издаде Сачева. Тя добави, че учениците към този момент се пробват да верифицират това, което им се преподава, като търсят удостоверение за думите на учителя в интернет. Преподавателите, които употребяват технологиите, имат по-висок престиж, а новаторските учебни заведения са по-привлекателни за младите в специалността. Сачева обаче вметна, че дигитализирането би трябвало да върви паралелно с запазване на полезностите и да се търси баланс, като технологиите са единствено инструмент.

На конференцията през декември ще бъде огласен и мониторинговият отчет за първите 180 новаторски учебни заведения, измежду които и 14 в Пловдивска област. „ Трудно е от една година процедура да се създадат огромни заключения за успеваемостта на децата в тях – направи спогодба зам.-министърът на образованието. - Но това, което се вижда сигурно, е, че има смяна в отношението на децата и на родителите, нараснала е мотивацията да се посещава учебно заведение и мотивацията на фамилиите да спомагат на учителите. Имаме известна смяна във връзка с привличане на млади учители в тези учебни заведения, в които се ползват нововъведения. По отношение на просветителни резултат 1 година е къс период ”.

Запитана кое от европейските практики би могло да се приложи в нашата система, Деница Сачева загатна опита на Финландия и съдействието на учебното заведение с разнообразни институции, като акцентира и смяната на средата – от ден на ден образователни заведения структурират класната стая, тъй че да няма първи и финален чин. Всяко учебно заведение да откри правилния метод по отношение на съответните деца, предложи Сачева.

Изграждането на положителна среда ще е един от модулите, по които ще бъдат обучавани преподавателите през идната образователна година в 2-годишен план за подготовка на педагогичен експерти. На въпрос дали би подкрепила практиката в някои страни писмените работи да не се поправят с червен химикал, тя отвърна: „ Не бих се фокусирала върху формата – аленото не би трябвало да е безусловно сигнал, който да тревожи децата. Мярката и точността са най-важни. И прекомерното клатушкане към другарска среда няма да е потребно поради обстоятелството, че времето е извънредно конкурентно и динамично. Не би трябвало децата да бъдат изолирани от средата, която ги чака в живота. Там също има конкуренция и доста стрес. Със сигурност в учебно заведение средата би трябвало да е толерантна и положителна, само че не изкуствена, а близка до това, което е в живота ”.

Деница Сачева получи плакет „ Посланик на благосклонност ” от представителя на Световен учебен конгрес за България Мария Гайдарова, която управлява ОУ „ Райна Княгиня ” – първото пловдивско учебно заведение, в което всички стаи от 1. до 7. клас са без първи и финален чин и децата работят на групи.

Защо зам.-кметът Стефан Стоянов прикани учителите да оставят високите токове и костюмите и да облекат дънки и маратонки и каква „ рецепта ” за нововъведения им даде създателят на Световен учебен конгрес Тон Дюиф – четете на следващия ден във в. „ Марица ”

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР