От следващата година всички възрастни хора ще могат да се

...
От следващата година всички възрастни хора ще могат да се
Коментари Харесай

Очакват първите случаи на тазгодишния грип в края на октомври

От идната година всички възрастни хора ще могат да се имунизират гратис против грип. Това съобщи на конференция основният държавен контрольор доктор Ангел Кунчев, който показа обичайна преди зимния сезон осведомителна акция.

По думите на проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания, до края на месеца може да се чака начална циркулация на грип. Кантарджиев акцентира, че през идния грипен сезон не се чака нещо извънредно.

За ваксинирането на пенсионерите са обезпечени от страната 2 млн. лева за ваксини. Към този миг няма информация дали всички пенсионери в България ще се имунизират. Очакванията на Кунчев са минимум 10-15% от тази възрастова група да си сложат 4 валентната ваксина, която значително съответствува с вирусния вариант.

Няма грипни вируси в България, както е в Европа, успокои шефът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев. В момента има случаи на инфекции от кашлица и раздразнение в гърлото с хрема. Това са вирусни болести, които не предизвикват грип.

До края на месеца може да чакаме първите случаи на грипа. За взрив може да се чака в края на тази или началото на идната година. Препоръката е да не се стартира лечение на грипа с антибиотици. До тях да се прибягва едвам след 5-6 ден, когато се вижда, че няма отшумяване на настинката.

Острата вирусна зараза визира 500 000 смъртни случая всяка година по света, регистрира доктор Скендер Скала, началник на офиса на Световната здравна организация в България. Затова, от 2013 година се организира дейна осведомителна акция.

Като за начало на грипния сезон се счита месец октомври. Най-уязвими от заразяване са възрастните и бебетата. Най-често вирусът се предава по въздушно-капков път. Препоръката на лекарите е инфектираните да се движат с марля и да си стоят у дома.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР