От следващата година в Белгия ще бъде въведена система за

...
От следващата година в Белгия ще бъде въведена система за
Коментари Харесай

Белгия влага 1.5 млн. евро в система за проверка на фактите

От идната година в Белгия ще бъде въведена система за инспекция на обстоятелствата, оповестяват локални медии.

Вицепремиерът Александер де Кро прецизира, че системата ще разполага с бюджет от 1.5 милиона евро и ще бъде основана по рекомендация на Европейски Съюз. Целта е жителите да имат опция да откриват по-лесно кои организации стоят зад някои изявления в интернет. По този метод ще станат по-ясни източниците, а феновете ще могат по-лесно да разпознават подправени изображения.

Въвеждането на системата е изключително значимо в навечерието на идните избори, разяснява Де Кро. По неговите думи задгранични основатели и разпространители на агитация единствено чакат да взривят демократичния спор в страната.

Премиерът Шарл Мишел прибавя, че всеки ден носи нов слух и нови разногласия в обществото. Твърде постоянно падаме в клопката на подправени вести, които не ревизираме. Искаме ли свят, в който демокрацията към този момент не е в ръцете на демократите, пита той. Проверката на обстоятелствата е от значително значение в общество, учредено на полезности и свободи. Не се опасяваме от обективните обстоятелства, а се стремим към тях, разяснява министър председателят.

В последните месеци Белгия на два пъти пострада от подправени вести. През май и през септември уеб сайтът на най-гледаната френскоезична телевизия в страната бе подправен, с цел да се разпространят погрешни изказвания - един път за оставка на вътрешния министър и повторно за "взрив " в локална атомна централа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР