От следващата година твърдите горива ще трябва да отговарят на

...
От следващата година твърдите горива ще трябва да отговарят на
Коментари Харесай

Глоба до 50 000лв. за търговци на горива без необходимите документи

От идната година твърдите горива ще би трябвало да дават отговор на строги условия -  да вземем за пример наличие на сяра и пепел за въглищата и мокрота за дървата. Горивата ще би трябвало да имат специфични документи.  Търговци, които продават горива без нужните документи, ще бъдат санкционирани с до 50 000 лв., оповестява Нова тв.

Всички търговци и вносители на горива ще бъдат вкарани в указател, който ще се управлява от Държавната организация за метрологичен и механически контрол. Предвиждат се и санкции за незаконни продавачи.

Законът вкарва и сурови наказания за кметове. Те към този момент ще носят персонална отговорност за осъществяване на Програмата за понижаване на замърсителите. Глобата за тях ще е сред 1000 и 5000 лева

Депутатите в Народното събрание взеха решение, че са нужни незабавни ограничения и по-строги наказания за замърсяване на въздуха. Изисквания ще има в качеството на дървата за огрев и горивата. 

„ Представяте ли си да кажем примерно на нашите села дървата за огрев да бъдат лимитирани? ”, пита Джевджет Чакъров от Движение за права и свободи.

„ Въвеждането на продуктова такса, за опаковки, качество на гориво, в допълнение ще утежни джоба на българския жител, на който налозите му вдигнахме, та гражданската ли не беше ”, каза Иван Иванов от Българска социалистическа партия.

Според Александър Сабанов от Оперативна програма цената на дървата няма по какъв начин да скочи.

„ 40 млн.лв. повече са отделени за подкрепяне на енергийно уязвимите хора. И освен за идната, само че и за последващите две години. Не се опитвайте да си играете със страховете на хората ”, добави Ивелина Василева от ГЕРБ.

Докато течаха дебатите в Народното събрание, столичният кмет Йорданка Фандъкова и екипът ѝ отидоха на работа с градски превоз във връзка Деня за по-чист въздух в София. Градоначалникът сподели, че следва да се криминализира горенето на боклуци навън. Причината е, че не се събират глобите.

„ Около 55 000 семейства на територията на Столичната община се отопляват с твърдо битово гориво, това е тежък проблем на града. Общината ще може да поддържа финансово жителите, които ще желаят да подменят битовото си отопление и контролът върху изгарянето на боклуци ”, заяви Фандъкова.

В началото на ноември Европейската комисия даде на България два месеца, с цел да извърши условията за качеството на въздуха. В петък депутатите направиха първата стъпка с приемането на Закона на първо четене. Той би трябвало да влезе в действие идната година.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР