От следващата година с увеличението на минималната работна заплата, се

...
От следващата година с увеличението на минималната работна заплата, се
Коментари Харесай

Чудни вести: Вдигат с 200 лева парите на...

От идната година с нарастването на минималната работна заплата, се усилва и заплащането на персоналните асистенти - от 730 на 930 лв. - разгласи общественият министър - Деница Сачева, представена от Българската национална телевизия. Асистентите ще продължат да работят на трудови контракти.

Тази година право на персонален помощник имат 80 000 души. От идната броят им щеше да нарастне в пъти до 670 000 поради Законът за персоналната помощ, който дава право на всеки човек с увреждане да кандидатства за персонален помощник. За да избегнат това от Социалното министерство оферират промени.

"Няма механизъм, по който да можем да финансираме персонални аистенти за 670 000 души, нито пък разполага страната с толкоз хора за персонални асистенти, нито пък е нужно безусловно всеки, който има някакъв тип и степен на увреждане да има персонален помощник ", сподели Деница Сачева - министър на труда и обществената политика.

Всички, които получават досега персонална помощ, ще продължат да я получават - увери общественият министър.

"Що се отнася до универсалните детски добавки - сега ние сме предложили за идната година да отпадне подоходния тест. Двете помощи за първи и за осми клас сме предложили да се усилят и да бъдат по 300 лв. и също са без подоходен тест ", сподели Деница Сачева - министър на труда и обществената политика.

Всичко това единствено до края на 2021 година След това ще се прави разбор. И който ръководи ще взема решение: дали да продължи по този метод тази опция за детски добавки.

За мярката 60/40 са планувани 300 милиона лв..

"Тези средства, в случай че мярката се резервира в този си тип, биха стигнали до април месец. От първи януари ще приказваме за по-фокусирано потребление на тази помощ върху конретни браншове, които се чака да бъдат най-пострадали.

И да вероятно да се понижи обсега на мярката, тъй че тези средства да стигнат най-малко за първата половина на идната година ", сподели Деница Сачева - министър на труда и обществената политика. Бизнесът не би трябвало да става прекомерно подвластен от държавни помощи, уверена е Сачева, представена от Българска национална телевизия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР