От следващата година родителите на ученик с над 130 неизвинени

...
От следващата година родителите на ученик с над 130 неизвинени
Коментари Харесай

Родителите на ученик с над 130 неизвинени отсъствия могат да бъдат докладвани на социалните служби

От идната година родителите на възпитаник с над 130 неизвинени отсъствия могат да бъдат докладвани на обществените служби. Това ще стане с въвеждането на електронния дневник, изясни пред БНР зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

Тя посочи, че сигналите няма да се подават автоматизирано. Системата щяла да оказва помощ при взимането на решения от страна на шефовете на учебните заведения, които ще са единствените с пълномощия да алармират обществените служби, в случай че някое дете не върви на учебно заведение без уважителна причина.

" Директорът би трябвало да подаде сигнал посредством районните ръководства по обучение до кмета на съответната община с имената и броя на отсъствията на ученика. В сходни случаи би трябвало да бъде наложено административно наказване на родителите, които не поставят грижи за децата си. Става въпрос само и единствено за деца и възпитаници, които са в риск и които имат неизвинени отсъствия по неуважителни аргументи ", посочи Сачева.

По думите ѝ сходни деца могат да отпаднат от просветителната система поради " нехайното отношение на родителите си " и това не би трябвало да се позволява. Тя добави, че сега се повдига и въпросът кой да е броят на часовете, които родителите могат да извиняват, само че тематиката занапред щяла да се разисква.

Зам.-министърът сподели още, че взаимно с Министерството на здравеопазването са основали осведомителна система, която следи децата в риск и предоставените от тях медицински бележки. При подозрения за достоверността на бележката шефовете могат да я сканират и изпратят на районните здравни инспекции, които от своя страна пък да предизвикват инспекция.

" Ако има някакви подозрения, може да се ревизира дали има подобен доктор, който е издал бележката, и дали има контракт със Здравната каса ", добави Сачева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР