От следващата година мястото, на което до 1999 г. се

...
От следващата година мястото, на което до 1999 г. се
Коментари Харесай

Художествени инсталации ще бъдат показвани на мястото на мазволея в София от 2019 г.

От идната година мястото, на което до 1999 година се издигаше мавзолея на Георги Димитров в София ще се трансформира в пространство, на което да бъдат показвани модерни творбите на изкуството. Предложението е на зам.-кмета по културата Тодор Чобанов и Малина Едрева - ръководител на отрасловата комисия към общинския съвет.

Програмата е наречена " Навън " и планува общината да организира конкурс за художествени съоръжения, които да бъдат сложени на мястото. Одобрените планове ще получат финансиране, с цел да бъдат осъществени, като общият бюджет на програмата е 100 хиляди лв.. След като бъдат сложени те ще могат да останат на мястото сред 3 и 9 месеца, като срокът ще се дефинира от креативния съвет на общинската стратегия " Култура ".

В момента на мястото се издига скулптурата " Бронзовата къща " на художника Пламен Деянофф. Тя бе сложена там през юни с шест месечно закъснения от първичния проект и ще бъде отстранена през декември. Произведението беше харизано на София от посолството на Австрия в България и трябваше да символизира връзката сред Българското председателство в първата половина на 2018 година и австрийското, което се организира през втората половина на годината.

Заради закъснението с слагането и изявление, което Деянофф даде за уеб страницата на Кунстхале, се сътвори напрежение сред създателя и общината. В изявлението си той обясняваше, че от общината и политици в неофициални диалози са давали сигнали, че инсталацията може да остане безсрочно, а концепцията за творбата му е измислена в диалозите с локалните управляващи.

Стигна се до там, че кметът Йорданка Фандъкова да дефинира мненията му като " неприемливи ", като съгласно нея Деянофф " е задължен да се извини - на българската аудитория, на нас като община ". По тази причина тя отхвърли да участва на откриването, което трябваше да бъде проведено от посолството в средата на този месец.

Нов портал за София

Друго предложение на Едрева и Чобанов е общината да сътвори нов уебсайт, в който елементарно и налично информация за града и събитията, които се организират. Той ще бъде отворен за културните организации да разпространяват своята активност. Порталът ще употребява образеца на сполучливите уеб сайтове за събития в Амстердам - Iamsterdam.com и Amsterdam.nl.

За задачата ще бъдат отпуснати 80 хиляди лв., като платформата ще може да бъде надграждана. Двамата считат, че тя е нужна, тъй като пуснатият единствено преди година освежен уебсайт на Столичната община, който струваше 200 хиляди лв., дава прекомерно доста информация за всички посоки, поради което информацията за събитията от културата не доближава до задоволително хора.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР