От следващата есен нито еволюцията, нито нейният теоретик Чарлз Дарвин

...
От следващата есен нито еволюцията, нито нейният теоретик Чарлз Дарвин
Коментари Харесай

Турските деца ще изучават джихада като ”любов към родината”

От идната есен нито еволюцията, нито нейният теоретик Чарлз Дарвин ще бъдат изучавани, а в часовете по религиозно образование ще се преподава за джихада като за "любов към родината ", предадоха АП и Българска телеграфна агенция.

Турските управляващи оповестиха промени на над 170 тематики в стратегиите за образование, в това число теорията за еволюцията в часовете по биология в междинните учебни заведения.
Опозиционните партии и съюзи стачкуваха против измененията и ги подлагаха на критика като превръщане на образованието в сходство с консервативната и ислямски насочената публична линия на ръководещите. Те настояха Турция да обезпечи научно, светско обучение за учениците.

Министърът на образованието Исмет Йълмаз съобщи, че тематиките в новата стратегия са опростени предвид на "хармонизирането им с развиването на учениците " и че теорията за еволюцията, за която неговото министерство счита, че е прекомерно комплицирана за междинното учебно заведение, ще се преподава в университета.

Други оспорвани промени са по-малкото внимание, което ще се отделя на създателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк, почитан от светските турци.

Посочва се, че Ататюрк е отделил страната от религията, само че партията на президента Реджеп Тайип Ердоган оспори това прецизно разделяне и вкара по-религиозен метод.

Учениците в Турция ще учат и за организациите, срещу които се бори страната - Кюрдската работническа партия /ПКК/, "Ислямска страна " и организацията на ислямския просветител Фетхуллах Гюлен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР