От Синдикат Образование сигнализират, че образователната система на страната е

...
От Синдикат Образование сигнализират, че образователната система на страната е
Коментари Харесай

От Синдикат Образование притеснени за изпращането на абитуриентите, матурите и НВО

От Синдикат " Образование " алармират, че просветителната система на страната е изправена пред няколко провокации.

Сред тях те открояват пускане на предучилищната степен в просветителната система, разискване на безвредното изпращане на зрелостниците в учебните дворове и подготовка за осъществяване на матури и НВО.

Това е брутално предизвикателство освен към просветителната система, само че и към българското държавно управление, тъй като съгласно него заплахите, които ни дебнат, свързани със международната пандемия, са немалки, акцентират от синдиката.

По думите им просветителната ни система се готви настойчиво за положителната организация и минимизиране на рисковете при подготовката на първата матура на 1 юни, като учебните заведения трябвало да създадат големи разноски от бюджетите си за застраховане на безвредна среда.

Разходите включват дезинфектанти, термометри за отдалечено премерване, шлемове за квестори, личен състав и шеф, и доста други. Зрелостниците с открити признаци на входа на просветителната институция ще бъдат връщани.

Учебните дни на 1, 3, 15 и 17 юни, т.е. през дните за осъществяване на матури и НВО, са образователни за класовете, които по принцип учат и не вземат участие в изпитите. Учителите, които не са квестори, преподават на тези класове както всекидневно в образователен ден с отдалечена организация. За учениците тези дни ще бъдат отчасти образователни заради присъединяване на учителите в изпитния развой.

От Синдикат " Образование " са закупили защитни шлемове за всички членове на КТ " Подкрепа " - квестори и членове на комисии.

Предпазни шлемове са получили и синдикалните организации на профсъюз " Подкрепа " в детските градини, във връзка на приближаващия старт на предучилищната степен.

Според организацията най-вероятно детските градини и ясли ще проработят по-рано от 1 юни при прецизна организация и отговорно отношение от родителите на децата.

Синдикат " Образование " приветства тестов мониторинг на просветните служащи във връзка със започването на физически просветителни действия.

МОН и общините насочат зов към родителите, които имат опция да продължат да се грижат за децата си, за обезпечаване на разводнен режим в групите.

Родителите, които ще пуснат децата си от първия ден, би трябвало да се преценяват с всички заповеди на управлението на детската градина и здравните управляващи.

От Синдикат " Образование " напомнят рекомендациите на МОН, в които се прецизира, че визитата на детските градини след отварянето им не е наложително. Те акцентират, че заплахата от заразяване и епидемията не са отминали и приканват родителите, в случай че имат опция да задържат децата си у дома.

От просветителното министерство прецизират, че родителите би трябвало да заявяват, че детето им не е болно и в случай че имат опция да не водят децата си с публичен превоз.

Учителите, които дефинират себе си в рискова категория, нямало стартират незабавно, а ще изчакат оповестяването на края на пандемията.

Във връзка с края на платения отпуск на работещите педагогичен експерти в детски градини, профсъюз " Образование " изрично декларира, че няма да допусне уволняване на детски учители или тяхното излизане в неплатен отпуск.

В момента всички учители в детски градини, след рекомендация на МОН и Сдружение на общините, следва да работят в отдалечен режим или в методическа подготовка (дежурства на работното място) за рестарт на предучилищната сфера. Това евентуално ще се случи след към седмица.

От профсъюз " Образование " припомнят, че непедагогическият личен състав в просветителна институция (училища, детски градини и центрове), разполагат с 20 работни дни заплатен годишен отпуск, единствено за 2020 година, над главния контрактуван в КТД. Този отпуск се употребява в актуалната календарна година, само че може да бъде трансфериран и за идващите две. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР