От Синдикалната федерация на служителите в МВР поискаха да се

...
От Синдикалната федерация на служителите в МВР поискаха да се
Коментари Харесай

Искат проверка на конструктивната безопасност на новите пожарни автомобили

От Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи желаеха да се ревизира градивната сигурност на новите пожарни коли. Инцидентът в края на предходната седмица в Пловдивско, при който почина пожарникар, е четвъртият в границите на година и половина, при който пожарен автомобил се прекатурва. От Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " дадоха отговор, че колите отговорят на националния и европейските стандарти, а следствието ще откри точната причина за случая.

Синдикалната федерация в Министерство на вътрешните работи желае да се обясни дали от водата в цистерната се измества рисково центъра на тежестта на пожарните коли по време на придвижване и при влизане в завой. Настояват още да се ревизира качеството на направата на надстройката, както и на самото съоръжение.
Ивайло Димитров, зам.-председател на УС на СФСМВР: Държим на едно всеобхватно, професионално, правилно следствие, предоставено на съответните експерти в такава област. На специалисти, които са осведомени с тази материя. Ние не вменяваме виновност, ние също не знаем каква е точната причина.
С пожарна като тази е зародил случаят в Пловдивско. Тя е високопроходима и с висок център на тежестта и е предопределена за работа в пресечени местности.
Росен Петров, контрольор в бранш " Техника " на ГДПБЗН: Горски пожари, пожари в суха тревна растителност и други сходни.
Стойността на един подобен автомобил е над 300 000 евро. В България има 129 такива и откогато са в приложимост, досега са се отзовали на над 31 000 сигнала.

За близо година и половина 4 са злополуките с превръщане на пожарната кола. При едната тя е била засечена от два други автомобила, във втората виновността е в водача, който е управлявал с несъобразена скорост. За другите две следствието продължава. У нас в приложимост има и втори вид пожарни коли - по-ниски и с по-ниско ситуирана цистерна. Те имат и друго държание на пътя, устойчивостта им също е друга, а пожарникарите се образоват единствено на гасене и работа с противопожарното съоръжение.
Ивайло Димитров, зам.-председател на УС на СФСМВР: Шофьорите на пожарни в нашето учебно заведение не се образоват на шофиране на пожарен автомобил.
За да станеш водач на пожарна е задоволително да имаш шофьорска брошура категория С.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР