: - От септември SOFIX ще се изчислява по нова

...
: - От септември SOFIX ще се изчислява по нова
Коментари Харесай

Новата цедка на SOFIX

:
- От септември SOFIX ще се пресмята по нова методология, която ще подсигурява място в него на най-големите и ликвидни компании на БФБ.
- До смяната се стигна след скандал, който сподели по какъв начин в състава на показателя може да попаднат незаслужили компании.
- В очакване на пилотното й използване пазарните анализатори не бързат да ръкопляскат. Още по тематиката
Опитът на българския Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF да се качи за търговия на Лондонската фондова борса удари на камък, заради неналичието на връзка сред българския Централен депозитар и Euroclear, както поради и нежеланието на последната да обслужва български емитенти по принцип

Месец след гафа с показателя и рекомендациите от регулатора, управлението на борсата предложи нови критерии за сините чипове

Целта е по-голяма бистрота и да се избегнат противоречиви тълкувания

Около рутинните промени в главния борсов показател се развихри стихия дали не е имало неточност, която погрешно е вкарала " Еврохолд " в състава му

Действието на регулатора е по подозрения, че " Еврохолд " е вкаран в показателя поради сбъркани данни
Когато се приказва за Българската фондова борса (БФБ), " неликвиден пазар " се е трансформирало в факсимиле. За някой непознат вложител обаче измеренията му са неразбираеми - даже с акции на компании във водещия SOFIX покупко-продажби се подписват не всеки ден, а нормално са епизодични. При това състояние да отсееш най-достойните за представителната селекция на борсата си е предизвикателство.

Априлската драма (добила известност в капиталовите среди като " Поправката " Еврохолд " ) изигра роля на нужното зло по пътя към положителната смяна. Ескалиралите тогава подозрения, че методологията за пресмятане на знака е слаба и разрешава операции за вкарване на незаслужили сдружения за сметка на други, докара до инспекция, осъществена от финансовия регулатор и до напън за преразглеждане на разпоредбите. От борсата бързо си написаха домашното и с изключение на с напълно нова, по-надеждна система за броене на SOFIX, към този момент втора седмица вършат и нещо новаторско за финансовите пазари изобщо - на ежедневна база засичат действителната ликвидност на фирмите, чиито акции се търгуват там. Така от септември, когато ще се случи първото ребалансиране на показателя по новите правила, SOFIX ще отразява още по-вярно търговията и оценките на пазара, а вложителите ще разполагат с неповторим инструмент за пресяване на фирмите от тези, които до момента успяваха да се маскират като първокласни.

Голямата смяна

Досега SOFIX включваше излъчванията на 15-те компании с пазарна капитализация не по-малко от 40 млн. лева за всеки от участниците. Освен това фрий-флоутът (свободно търгуемият размер акции отвън тези под контрола на мажоритарните собственици) трябваше да е 25% или в случай че не е толкоз, да е на пазарна стойност от най-малко 10 млн. лева Новите правила резервират броя на участниците в показателя и отново обръщат внимание върху пазарната капитализация. Изискването за цената на фрий-флоута обаче се понижава на половина - на 5 млн. лева, и се прибавя нуждата да има най-малко 750 акционери.

По-любопитното е, че в новата методология има напълно нов, четвърти аршин, който класира претендентите за влизане в SOFIX по индикатора пасивна ликвидност. Тя се засича на ежедневна база в случайни шпации по време на комерсиалната сесия посредством стартирането на тестови виртуални поръчки за покупко-продажба на стойност 10, 15 и 20 хиляди лева Така се вижда по кои позиции на база на въведените действителни предложения акциите бързо могат да се трансфорат в пари и назад, без цената им да се срине или излети.

Страх от новото

Когато от БФБ разгласиха плана си за изменение на методологията през май и дадоха опция на специалистите от пазара да си кажат мнението, последният, четвърти, аршин разсъни терзания измежду капиталовата общественост. Според някои анализатори той е прекомерно комплициран и основава условия за неяснота при определянето на това кои компании влизат и кои излизат от показателя. Страховете бяха, че този аршин е напълно под контрола на борсата и в случай че вероятно в бъдеще нейните чиновници позволен неточности при изчисленията, пазарът няма да разбере за тях и не би могъл да реагира навреме, както се е случвало до момента. Ето за какво има експерти, съгласно които първите три критерия са задоволителни за гарантиране на съответен асортимент в SOFIX, още повече че съгласно тях казусът на БФБ с показателите е не толкоз методологията, колкото системата за отразяване на корпоративни събития, като нарастванията на капитала да вземем за пример.

В отговор на терзанията от борсата започнаха да разгласяват на ежедневна база гратис резултатите от теста за пасивна ликвидност. Данните са от началото на март, като до септември ще бъде насъбрана немалка историческа информация за това по кои позиции има действителна опция за бързи и обемни покупки и продажби на акции. Така, който от участниците на пазара влага във време и запас за следене и разбор на данните, за него ще продължи да е допустимо прогнозирането на това кой влиза и кой излиза от показателя при идващото ребалансиране. А това от година насам се трансформира във опция за доходоносни покупко-продажби. Причината е индексният фонд върху SOFIX, създаден от " Експат ", който е задължен да купува от книжата на влизащите излъчвания. С неговите над 30 млн. лева активи той става постоянен огромен участник в търговията при всяко ребалансиране на показателя.

От ETF фонда са заявявали своята позиция, че пробата за пасивна ликвидност е стъпка в вярната посока и че даже той би следвало да има по-голяма тежест при определянето на SOFIX, защото отсява в действителност ликвидните компании на пазара. А в първата седмица от публикуването на данните от ежедневните замервания рецензиите и на други анализатори се посмекчиха. Борсата дава и часа, към който са взети офертите, тъй че всеки заинтригуван може да ревизира и търси неточности.

Още задания за решение

" В момента показателят съставлява една машина, смятаща автоматизирано по обособени критерии състава му. Това е автоматизирано и към този момент сме го създали. Няма да има нужда от по-нататъшна разработка с изключение на от реализирането на настоящ контрол по какъв начин тъкмо работят приложенията и дали не дават неточности ", изясни изпълнителният шеф на БФБ Иван Такев. В борсата нямат терзания, че са създали прекомерно комплициран механизъм за установяване на главния показател, и не плануват ново преразглеждане на методологията, в случай че последната смяна се окаже неудачна.

По отношение на забележките, че по-сложният механизъм не позволява казуса с ненавременното отразяване на корпоративните събития (което докара до влизане на " Еврохолд България " и изваждането на " Индустриален холдинг България " от SOFIX през април), Такев счита, че проблемите произтичат не от друго, а от това, че " в България е налице един неуместно дълъг интервал за регистриране на събития, като да вземем за пример едно нарастване на капитала, отнемащо месеци. Ние би трябвало да работим за свиването на тези периоди до някакъв по-разумен интервал. Защото това води до доста съществени проблеми, измежду които и нежеланието на непознатите вложители да вземат участие в първоначални обществени предлагания у нас. Това е по този начин, тъй като никой няма да си даде парите, без два месеца да получи акциите, които е купил. "

Ето за какво съгласно него е значимо, че в последните оферти за промени в Закона за обществено предложение на скъпи бумаги (ЗППЦК) има текстове за съкращаване на периодите. " Самата смяна в метода на култивиране на избрани корпоративни събития в показателите на борсата беше препоръчана точно с цел да се понижи резултатът от тези неестествено дълги периоди, а не тъй като това се е правило по неверен метод ", изяснява шефът на борсата.
Мартин Димитров, ПФБК: Четвъртият аршин е непотребен

Новите критерии подчертават върху ликвидността на фирмите, което е позитивно. Това би трябвало да докара до излизане на по-неликвидните компании от показателя за сметка на по-търгуваните. Тоест SOFIX ще стартира по-добре да отразява огромните, ликвидни компании на борсата. БФБ вкара и нов четвърти аршин, който мери пасивната ликвидност на акциите на БФБ. Крайната цел е в допълнение да се подсигури, че в показателя ще влизат най-големите и ликвидни акции на пазара. Моето персонално мнение е, че това най-вероятно щеше да бъде реализирано и без въвеждането на този аршин.
Ефектът от смяната може да се прояви в по-чести и основни промени в състава на показателя при ребалансиране. Така да вземем за пример през септември може да се чака да има промени с две и даже с три излъчвания, което е повече от нормалното. Иван Такев, БФБ: Възможностите за операции са лимитирани

Според нас този четвърти аршин е значим, защото мери най-добре ликвидността на дадената позиция. Доколкото критерият за оборот (медианата на седмичния оборот) може да бъде осъществен с няколко огромни по размер покупко-продажби, а пък критерият за брой покупко-продажби може да бъде осъществен с доста на брой дребни такива, считаме, че те не са задоволително положителни измерители. Затова въведохме като аршин опцията да бъде реализирано осъществяване на поръчка от 10, 15 или 20 хиляди лв. в случаен миг. Това в действителност е определението за ликвидност: какъв брой бързо дадена позиция може да бъде превърната в пари и надлежно какъв брой бързо пари могат да бъдат превърнати без някакъв ценови потрес в съответната скъпа книга. Тези спредове би трябвало да са налични от самото начало. Тоест сходен аршин не може да бъде заобиколен посредством поддържане на някакви котировки в тъкмо избран период от време. Така той дава спомагателна сигурност, че излъчванията, които ще влязат вътре, ще са в действителност ликвидни, в допълнение с критерия пазарна капитализация, което значи, че те ще бъдат и огромни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР