От септември догодина пенсионираните в последните 5 години военни, полицаи,

...
От септември догодина пенсионираните в последните 5 години военни, полицаи,
Коментари Харесай

Преизчисляват пенсиите на военни и полицаи, ако все още имат партиди в частни фондове

От септември следващата година пенсионираните в последните 5 години военни, служители на реда, чиновници в правосъдната система и специфичните служби ще имат право да изискат преизчисляване на пенсията, в случай че не престават да имат партиди в частните фондове, осведоми БНР. Голяма част от тези хора към този момент са трансферирали партидите си от частните пенсионни сдружения към Национален осигурителен институт. Така те получават пенсии в цялостен размер.

Планираният от страната прозорец за прекачване на пари от частните фондове към Национален осигурителен институт ще важи освен за бъдещите пенсионери от третата категория труд, само че и за към този момент пенсиониралите се от силовите ведомства, правосъдната система, специфичните служби.

„ Прозорец, който се отнася за хората, които към този момент имат отпуснати пенсии с понижен коефициент и които още веднъж до юни месец ще имат право да се откажат от обезпечаването си в повсеместен фонд, единствено че при тях наред с тази опция, би следвало да бъде преизчислена редукцията по новия ред. Тоестq в случай че при отпущането на пенсията им тя е била понижена с 20%, в този момент тя би трябвало да бъде преизчислена и да бъде понижена единствено с 9, дори при тях ще бъде и с по-малък % “, обясни Владислав Русев от Управителния съвет на частните пенсионни сдружения.

От ГЕРБ оповестиха, че ще предложат пенсиите, отпуснати от Национален осигурителен институт на някогашните военни, служители на реда, следователи, съдии, прокурори и чиновници на специфични служби, пенсионирали се от 2017-а насам и които не са прехвърляли парите си от частните фондове, да бъдат преизчислени от 1-ви септември с по-ниския коефициент на редукция. При прекачване на парите държавната пенсия ще е в цялостен размер, само че от фондовете споделят, че това ще е неизгодно за тези млади пенсионери, които не престават да натрупат стаж и след пенсия и поучават да има осведомен избор. 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР