От септември, 2018 година, досега руски гражданин е събирал секретна

...
От септември, 2018 година, досега руски гражданин е събирал секретна
Коментари Харесай

Прокуратурата: Руски дипломат е събирал тайна информация, включително с подкупи

От септември, 2018 година, до момента съветски жител е събирал секретна информация в България за да я продаде на непозната страна . Това излиза наяве от публично известие на прокуратурата.
Според известието, въпросният човек е осъществявал разследваща активност, като е провеждал регулярни тайни срещи с български жители, в това число и с управителен чиновник, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, Европейски Съюз и НАТО . Целта на срещите е била придобиване с разследваща цел на такава информация, представляваща държавна загадка, в това число и посредством рушвет. Установено е, че съветският жител има статут на посланик, упълномощен у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.
Прокуратурата към този момент е образувала досъдебно произвеждане, за закононарушение по член 104, алинея 1 от Наказателния кодекс (НК). Производството се при Специализираната прокуратура, само че то в действителност е спряно - поради дипломатически имунитет.
Съобразно член 31 т. 1 от Виенската спогодба за дипломатическите връзки, " дипломатическият сътрудник се употребява с имунитет във връзка с наказателната пълномощия на приемащата страна ". По тази причина, макар съществуването на учредения за привличането му в качеството на обвинен за закононарушение по член 104 алинея 1 Наказателен кодекс, наказателното произвеждане против съветския жител е спряно, на съображение член 25 алинея 1 т. 3 Наказателно-процесуален кодекс / " деецът е лице с имунитет " /.
На 25.10.2019 година основният прокурор Сотир Цацаров е уведомил публично министъра на външните работи Екатерина Захариева за откритото в хода на следствието и за дейностите на прокуратурата. Захариева е и вицепремиер, а от нейните пълномощия е да провокира позиция за оповестяване на личност нон грата на всеки непознат посланик в България.
От Външно разясниха, че .
Припомняме, че неотдавна беше повдигнато обвиняване в шпионаж на някогашен народен представител. Припомнете си кой е той в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР