От септември 1941 до май 1945 Лориц Санд, един от

...
От септември 1941 до май 1945 Лориц Санд, един от
Коментари Харесай

Лориц Санд, който издържа мъченията на нацистите

От септември 1941 до май 1945 Лориц Санд, един от създателите на норвежката опозиция, е пребит, сплескан, заплашван и по-късно още веднъж пребит от нацистите. И макар 4 години на най-лоши изтезания, до момента в който Санд е на над 60-годишен, той не издава нищо на врага.

В отговор на ужасите от Първата международна война, водачите на Норвегия стартират политика на разоръжаване, което оставя армията им извънредно слаба. Затова, когато германците атакуват през април 1940, страната не е готова да се пази.

 untitled-design-6-1

Немски бойци с огнеупорни маски бягат от горящо норвежко село

Въпреки това, държавното управление на Норвегия и царят й съумяват да изтеглят обществеността и да избегнат наложително приемане на „ отбраната на Райха “, което е методът Германия да легитимира въздействието си върху страната.

Почти незабавно, норвежците от всички прослойки на обществото стартират опозиция против немската окупация включително и военни единици на север, които оказват помощ на войските на съдружниците. Различни групи в страната изготвят саботажи против окупаторите, а други наблюдават за маневрите на немците и рапортуват събраната информация.

Норвежката опозиция също по този начин изкарва хора от страната и вкарва опитни бойци, в това число и членове на US OSS (предшественикът на ЦРУ). Предлага се образование и съоръжение като по този начин скоро се образува мощна разследваща активност в интерес на съдружниците.

 DSCN7025

Бюст на Лориц Санд

Лориц Санд е роден в Норвегия през 1879 и служи в Кралската холандска войска откакто учи архитектура в края на 19 век. След това се бие в Първата международна война, а по-късно става относително сполучлив предприемач. В годините преди ВСВ живее зад граница, само че се връща в Норвегия през 1938 на 59-годишна възраст. Когато стартира Втората международна война взема решение да остави проектите си още веднъж да отпътува в чужбина и остава в родината си. Когато немците атакуват през 1940, Лориц се причислява към съпротивата.

Той е много добър в разузнаването, поради опита си в ПСВ. Помага да се основе XU – загадка разследваща група, която работи за съдружниците. По време на службата си той фотографира и картографира немски военни евентуални цели.

Следват брутални мъчения. След първата вълна разпити, Санд има съществени рани по главата и гърба, а ръцете и краката му са счупени. Нацистите обаче не са завършили с него. Те знаят, че в главата му има доста секрети за норвежката опозиция, които имат желание да измъкнат. През идващите 3,5 години Лориц е систематично малтретиран, лекуван е и по-късно още веднъж малтретиран.

В последна сметка, откакто схващат, че няма да измъкнат нищо от него, нацистите го пращат за екзекуция, която е планувана за 17 май 1945. Германия обаче публично се предава на 8 май 1945 и Санд съумява да оцелее.

Лориц Санд е награден с Кралския норвежки медал на Свети Олаф и получава почетен бюст. Това бетонира персоната му дотам, че самата дума „ Nei “, която значи „ Не “, става знак на абсолютния му отвод да се съобщи пред врага даже след години най-страшни мъчения. Той почива на 17 декември 1956 на 77-годишна възраст.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР