От седмици има масови протести срещу българското правителство. Средствата от

...
От седмици има масови протести срещу българското правителство. Средствата от
Коментари Харесай

„Фридрих Еберт”: Гневът на българите към Европа

От седмици има всеобщи митинги против българското държавно управление. Средствата от Европейския съюз задълбочиха още повече необятно публикуваната в страната корупция.
„ Къде е Баце? " е хаштагът, от който сега се получава информация за местоположението на премиера в България. Защото другояче преекспонираният от медиите „ Баце " („ огромен брат " ) Бойко Борисов безусловно изчезна от екрана. Преди всичко не е там, където страната ври политически, написа Хелене Кортлендер - началник на представителството на фондация „ Фридних Еберт " в България, в материал, оповестен в „ Международни връзки и общество ".

Вече четири седмици българите излизат всяка вечер по улиците с искане за оставка на държавното управление и на основния прокурор. Размяната на четирима доста взаимозаменяеми министри не съумя да успокои масите. Напротив. Това провокира съмнение и отвращение, че държавното управление явно счита да се измъкне толкоз на ниска цена.

Не става въпрос единствено за митинги против държавното управление на Борисов. Гневът е ориентиран против съмнителните правила на политическата игра в България, против мощни мрежи от политици и частни бизнесмени, които си дават взаимно обществени средства и контракти, както и против правосъдната система, която прикрива тези процеси. Става въпрос за напън върху самостоятелни публицисти и корупция на най-високо равнище.

Става обачеа въпрос и за Европейски Съюз и очакванията, които не се реализират след повече от 10 години участие в Европейски Съюз - заричане за възходящ просперитета, само че и за функциониращи институции, господство на закона и съвременно държавно ръководство. Надежди, че Брюксел няма да бъде единствено отзивчивият чичо, който изпраща пари, само че и надзорен орган за корумпираните елити. Парите течаха, само че нямаше надзор. Има горчива подигравка във обстоятелството, че европейските пари задълбочиха корупцията в България - тъй като тя процъфтява там, където има какво да се разпределя.

Българите са проевропейски настроени. Нито една национална институция не получава толкоз утвърждение, колкото Европейски Съюз, изключително измежду младежите. И дълго време битуваше упованието, че Европейски Съюз може да избави българите от това, което те назовават мафия - картел от политически обвързани олигарси с връзки в проведената престъпност. Сега най-малко стана ясно, че никой не възприема съществено обстановката в България. Даже по-лошо - никой не желае да я схване. А парите от Брюксел не престават да текат, макар идващите един след различен кавги.

Демонстрантите скандират „ Европейски Съюз - слепи ли сте? " „ Европейски Съюз, елате и вижте по какъв начин харчат парите ви! ". Партньорите от Европейски Съюз би трябвало да имат по-малко илюзии по отношение на държавното управление на Борисов и потреблението на еврофондовете в България - злоупотребите са прекомерно явни и непрекъснати. Не без съображение държавите-членки не престават да отсрочват влизането на България в Шенген и в еврозоната. Механизмът за съдействие и инспекция на Европейската комисия, който трябваше да подсигурява непрестанно развиване, стремящо се към върховенството на закона в България, се оказа неработещ. Шестмесечните отчети за напредъка нямат нищо общо с това, което се случва в България в реалност. Брюксел се самозаблуждава на драго сърце.

България печели положителни политически дивиденти от положителните си връзки с Европейски Съюз. Борисов обича да се демонстрира дружно с сътрудниците си, изключително с Ангела Меркел, която разказва като „ по-голямата си сестра ".

„ Не ви ли е неловко от корумпирания вид, госпожо Меркел? ", написа на плакати на Орлов мост в София - един от центровете на митингите. Очевидно не задоволително неловко. В позиция на Манфред Вебер - ръководителят ЕНП, се споделя, че „ Бойко Борисов се употребява с цялостната му поддръжка в битката против корупцията ". Това прозвуча като насмешка в ушите на протестиращите, за доста от които Борисов е фронтмен на мафията.

Иначе и Брюксел, и Берлин резервират безмълвие. Европейските партийни фамилии се борят да се оправят с проблематични членове в личните си редици - идеологическите разлики постоянно са големи, само че в Европейския парламент са нужни всички гласове. Европейската национална партия излезе с ясна позиция по отношение на „ Фидес " на Виктор Орбан и то след съмнения и многочислени провокации. В съпоставяне с Фидес ГЕРБ на Борисов е образец за подражателство - проевропейски, градивен сътрудник в търсенето на европейско решение по бежанския въпрос и значително без пропаганда против малцинствата. Освен това България също пази външната граница на Европейски Съюз, въпреки и от време на време със съмнителни средства, и поддържа положителни връзки с Турция.

Борисов е комфортен сътрудник в Европейски Съюз, тъй като той работи без гръмогласието на Виктор Орбан и без мачизъм в региона на външната политика. При неговото ръководство демокрацията в България и нейните институции последователно са изпразнени от наличие - самостоятелна правосъдна система, независимост на медиите, сериозното гражданско общество и дори Народното събрание като коректив. Остава единствено фасадната народна власт - да бъде следена от европейските сътрудници.

Но България не би трябвало да бъде постоянно комфортна. Без нужните поправки без най-важната причина, заради която България не е тръгнала до момента по пътя на Унгария, е, че Бойко Борисов не е решил това. Поне още не.

Продължаващите митинги дават лъч вяра, че България може да се оправи с проблемите си със лични сили. Министър-председателят изяснява, че е подготвен да подаде оставка, само че оставя решението за това в ръцете на кабинета и на личните си партийни структури.

Протестиращите нямат доверие в избори, които ще бъдат готови от настоящото държавно управление, без значение с или без Борисов. В същото време липсва опция. На въпрос, кои от партиите, съгласно тях, работят с „ мафията ", съвсем половината от запитаните дават отговор: „ Всички! ".

В допълнение към общите и неразбираеми задължения за господство на закона, битка с корупцията и разделяне на управляващите, се постанова да попитаме: къде е Баце?

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР