От седмица Община Банско е с нов талисман. Огромен железен

...
От седмица Община Банско е с нов талисман. Огромен железен
Коментари Харесай

Най-добрите ковачи в света изработиха новия талисман на Банско

От седмица Община Банско е с нов амулет. Огромен стоманен камертон бе направен от най- положителните майстори ковачи в света. Част от неповторимото шоу по изработката на музикалния инструмент бе показано в центъра на курортния град, а по какъв начин се съхранява традицията в един от най-тежките занаяти и какво стимулира майсторите ковачи от Банско вижте в идващия репортаж.

Георги и Радослав познати като " Железните братя " влизат в ковачницата още като деца. Привлечени са от магията на огъня и опцията да творят неповторими предмети.
Радослав Сарафов, ковач: Кованото желязо е най-древният поминък. От момента, в който има огън, от тоя миг има и ковано желязо, това значи, че е остарял колкото човечеството.Георги Делиев, ковач: Скъп е и то много, тъй като всичко се прави на ръка, става постепенно и лишава време.
По плана за неповторимите стоманени музикални принадлежности ковачите работят с майстори от Русия, Холандия и Унгария. За направата на камертона са нужни повече от две седмици. Дълъг е към 4 метра.
Радослав Сарафов, ковач: Не сме го теглили, подвигаме го - 5 -6 индивида го подвигаме, не знам какъв брой е тежко, само че никой няма да го носи ще си стои там на мястото. Да се снимат с него и да основава един спомен, на Банско.Георги Икономов, кмет на община Банско: Искам да са покрай площада. Защото те са с изключение на знак на музиката, на джаза. Те са знак на едно начало, възникване на нещо хубаво и друго.
Железните музикални принадлежности ще бъдат полирани със специфичен лак, с цел да устоят на суровата зима в Банско.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР