От СДВР Столична полиция съветват шофьорите как да постъпят ако

...
От СДВР Столична полиция съветват шофьорите как да постъпят ако
Коментари Харесай

От СДВР съветват как да избегнем катастрофа заради мъртвата точка

От Столична дирекция на вътрешните работи Столична полиция поучават водачите по какъв начин да постъпят в случай че някой навлезе в " мъртвата им точка " на видимост при изпреварване. На фейсбук страницата е оповестена и фотография, която показва обсега на огледалата в автомобила, точките на ясно видимост, както и на по този начин наречената " мъртва точка ".

ВНИМАНИЕ! МЪРТВА ТОЧКА НА ВИДИМОСТ

Всеки водач е преживявал момента, когато решавайки да изпревари различен автомобил или да завие, да се окаже, че към този момент го изпреварва друго моторно транспортно средство и да си зададе въпроса-откъде излезе този, преди малко си погледнах огледалата?

Огледалата не покриват всички точки на обща видимост и когато този, който ви следва, влезе в зоната на транспортното ви средство, може да попадне в по този начин наречената " мъртвa точка(ъгъл) " и затова става незабележим.

Проблемът е в мъртвата точка на видимост. Това са зони към транспортното средство, които водачът не може да види, като гледа през прозорците или в елементарни огледала. Това е и повода, заради която транспортни средства и велосипедисти изчезват за секунди от погледа ви и не могат да бъдат видени в огледалото за назад виждане. Тези секунди обаче от време на време могат да преобърнат живота ви. Мъртъв ъгъл има и от двете странични огледала.

Мъртвите точки са важен фактор при доста от злополуките, изключително когато транспортното средство завива. Често тези катастрофи са свързани с смяна на посоката на придвижване на кръстовища, пътни възли и кръстовища с кръгово придвижване, като невидимите зони усилват риска от катастрофи изключително с присъединяване на тежкотоварни камиони над 3,5 т и дребни участници в придвижването – пешеходци, мотоциклетисти, велосипедисти.

Практиката е наложила като най-популярен метод просто да се обърнете и да се огледате дали към вашето транспортно средство няма други участници в придвижването. Проблемът тук е, че вниманието ви се раздвоява. Това трае единствено един къс момент, само че въпреки всичко през това време вие не гледате пред вас какво се случва. Когато шофирате е по-добре да гледате напред, само че е еднообразно потребно да погледнете и встрани, когато желаете да извършите смяна на посоката(и освен тогава), с цел да си гарантирате, че ще извършите маневрата безвредно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР