От Сдружението на потомците на бежанците и преселниците от територията

...
От Сдружението на потомците на бежанците и преселниците от територията
Коментари Харесай

Сдружение с обръщение към Блинкън и еврокомисари заради делото срещу Любчо Георгиевски

От Сдружението на потомците на бежанците и преселниците от територията на Северна Македония изпратиха послание до държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и до еврокомисарите по разширението Оливер Вархей и за демокрацията Дубравка Шуица.

 

Поводът е правосъдното дело против Любчо Георгиевски, ръководител на публично записания, а по-късно неразрешен от управляващите в Скопие, Български културен клуб " Иван Михайлов " в Битоля.

 

Припомняйки, че Георгиевски е подложен на правосъдно гонене в Северна Македония през последната година от сдружението показват, че югозападната ни съседка е приела закон, който е най-новият детайл в локалното антибългарско законодателство. Той постановява, че публичните организации могат да носят имена, които са утвърдени от формалните управляващи.

 

В края на октомври стартира следващото правосъдно дело против Любчо Георгиевски, тъй като е разгласил документи и цитати от последния началник на Вътрешната македонска революционна организация Иван Михайлов. Това, съгласно управляващите в Скопие, е разпространяване на расистки и ксенофобски материали.

 

От сдружението показват разменени писма сред Иван Михайлов и американския президент Джералд Форд от 1976 година и акцентират, че през последните 2 години управляващите в югозападната ни съседка не разрешават регистрирани български организации, техните членове са обект на заклеймяване в медиите, правят се и нападателни дейности против тях. Подобна следена от властта разпра съгласно сдружението е незаконно действие. Извършителите освен не се преследват, а и се героизират обществено.

 

Насърчаването на закононарушения от ненавист, ориентирани против България, продължава да бъде част от държавната политика в Северна Македония, се показва в обръщението. От сдружението оферират да се изследва в елементи случая с нарушаването на човешките права на Любчо Георгиевски. А с цел да се предотвратят в бъдеще сходни случаи, упорстват да се окаже подпомагане на Северна Македония " да прекъсне своята взаимозависимост от Белград ", и да скъса необратимо с порочните практики, наследени от югославската тоталитарна ера.

 

Източник БНР

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР