От Сдружението на потомците на бежанци и преселници от територията

...
От Сдружението на потомците на бежанци и преселници от територията
Коментари Харесай

Потомците на бежанците от РСМ с обръщение до Конгреса на САЩ

От Сдружението на потомците на бежанци и преселници от територията на Република Северна Македония изпратиха послание до Конгреса на Съединени американски щати.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 1184
В документа се обръща внимание върху някои погрешни изказвания, които се съдържат в третия следващ проект на декларация на Конгреса на Съединени американски щати по отношение на Македония, с което се ограбва българското социо-културно наследство. От Сдружението напомнят, че предходните два плана не бяха признати и показват убеденост, че след сполучлива обосновка от българска страна, такава ще бъде ориста и на този план. 

Ето и целият документ: 

" ПРОЕКТ!

СДРУЖЕНИЕ ПОТОМЦИ НА БЕЖАНЦИ И ПРЕСЕЛНИЦИ ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА районен съд МАКЕДОНИЯ И ПРИЯТЕЛИ

ДО ВРЕМЕННИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЕНАТА НА Съединени американски щати ПАТИ МЪРИ

ДО ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА НА СЕНАТА НА Съединени американски щати КАМАЛА ХАРИС

ДО СЕНАТОР МАЙК БРАУН, ВНОСИТЕЛ НА ПРОЕКТ НА РЕЗОЛЮЦИЯ S.RES.311

ДО ПОСОЛСТВОТО НА Съединени американски щати В СОФИЯ

КОПИЕ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА Народно събрание, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ

Относно: Неточности за предишното на географския район Македония във импортиран в Конгреса на Съединени американски щати план на резолюция S.Res.311, с което се заплашват положителните партньорски връзки сред Съединени американски щати и България.

УВАЖАЕМА Г-ЖО МЪРИ,

УВАЖАЕМА Г-ЖО ХАРИС,

УВАЖАЕМИ Г-Н БРАУН,

На 26.07.2023 година в Конгреса на Съединени американски щати е импортиран от сенатор Майк Браун план на резолюция S.Res.311, предлагаща септември 2023 година да бъде разгласен за „ месец на македонско-американското завещание “ и честване на езика, историята и културата на македонските американци и техния необикновен принос към Съединените щати.

Подобна самодейност се подхваща за трети път, тъй като на 22.10.2021 година и 13 септември 2022 година бяха импортирани планове на резолюция H. RES. 741 и S. RES. 758, които бяха отхвърлени надлежно от Камарата на представителите и Сената на Съединени американски щати поради съдържащите се в тях фалшификации и операции, свързани с предишното на географския район Македония.

Сегашният вид е доста по-кратък от предходните и е изчистен от редица погрешни изказвания. Въпреки това и в този си тип продължава да съдържа изцяло доказуеми неистини и е образец за следващата кражба от непознато социо-културно завещание. В план на резолюция S.Res.311 още веднъж се твърди, че „ от 80-те години на XIX в. десетки хиляди македонци имигрират в Съединените щати в търсене на цивилен свободи, човешки права, религиозна независимост, стопански благоприятни условия и сигурност в отговор на Илинденското въстание от 1903 година против Османската империя, Балканските войни от 1912-1913 година, Първата и Втората международна война, Гражданската война в Гърция от 1946 до 1949 година и комунистическата политика на Югославия “. По този метод се протяга ръка освен към социо-културното завещание на България, само че и на Гърция. В същото време, видимо критикувайки „ комунистическа Югославия “, се поддържат точно създадените от нея и Москва пропагандни тези за някакво многовековно битие на етнически македонци и македонски език – изказвания, които не подхождат на обективните обстоятелства.

Нашето съдружие е основано от лица, произлизащи от групата на над 400 хиляди български жители, потомци на бежанци или преселници от територията на днешна Република Северна Македония, които от своя страна са част от към 1,3 млн. български жители, които сами заявяват своя генезис от географската област Македония. Като заинтригувана организация, изразяваща директно ползите на част от популацията с генезис от днешна Северна Македония, бихме желали да Ви обърнем внимание, че през посочения интервал след 80-те години на XIX в. не е било допустимо в Съединени американски щати да има етнически македонци, защото съществуването на такива не е записано в самата географската област Македония. Съгласно данните от последното броене в Османската империя през 1906 година, което е публично, защото тази страна над 500 години владее Македония, общият брой на българите в нея е 762 754 души. По същото време българите са представлявали болшинството от популацията в по-голямата част от територията, която през днешния ден влиза в състава на Северна Македония. До 1912 година, до когато Османската империя владее географската област Македония, в нея има над 1300 български черкви с 73 български манастира, 7 български владици и 1310 български свещеници, а също по този начин 1370 български учебни заведения с 2266 учители. В същото време не е съществувало нито едно „ македонско “ учебно заведение или черква, не е регистриран нито един етнически македонец. През този интервал названието „ македонци “ не е етнографско, а географско разбиране, както да вземем за пример тексасците в Съединени американски щати.

Трябва да подчертаем, че посоченото в резолюция S.Res.311 като македонско „ Илинденско въстание от 1903 година “ не обгръща единствено територията на Македония, само че и територията на Одринска Тракия, където в никакъв случай не е живял нито един „ македонец “. Въпросното въстание е вдигнато от една организация – Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) и има една цел – въвеждането на обща териториална автономност в Македония и Одринска Тракия. На сегашната територия на Република България въстанието обгръща напълно днешните Благоевградска, Смолянска и Кърджалийска области и елементи от Пазарджишка, Пловдивска, Хасковска и Бургаска области. Тяхната обща повърхност е почти колкото територията на днешната Северна Македония и България има всички учредения да бъде главен правоприемник на делото на тогавашната ВМОРО, още повече, че само в България нейните хрумвания останаха неизопачени. 

Концепцията за съществуване на етнически македонци е създадена в Сърбия през втората половина на XIX в. и има за съществена цел да послужи като временен стадий към денационализацията на македонските българи и тяхното последователно приближаване към Белград. Тази концепция обаче стартира да набират известност едвам през 30-те години на ХХ в., когато през 1934 година в Москва е призната специфична резолюция на Коминтерна, с която за първи път в историята се приказва за съществуването на обособена македонска нация и македонски език. На процедура тези хрумвания стартират да се постановат със мощ след 1944 година, когато в Югославия въз основата на локалните български приказва се основава нов писмен македонски език, изписван на модифицирана сръбска писменост с изкуствено проникване в него на сърбизми.

Наличните документи демонстрират, че до 1944 година в имиграционните регистри и при провежданите преброявания на популацията на Съединени американски щати, болшинството от родените в Македония са записвани като българи, с майчин език български. Най-старата македонска организация в света, която съществува и през днешния ден, е Македонската патриотична организация (МПО), учредена във Форт Уейн, Съединени американски щати през 1922 година от емигранти, деклариращи се като българи. Техният вестник „ Македонска естрада “ са списва на литературен български език и отстоява концепцията за равни права за всички етнически общности в Македония, като най-многобройна е българската. В Америка организацията основава голям брой македоно-български църкви, към които действат и учебни заведения с проучване на литературен български език.

До 1944 година носителите на концепцията на македонизма са незначително малцинство основно измежду комунистическите среди. Именно от подобен темперамент са първите македонистки прояви в Съединени американски щати. Тъй като по това време македонски език не съществува, техните документи също са написани на литературен български език. Тяхната активност е финансирана от руските, българските и югославските комунисти, заради което на 5 декември 1947 година министерството на правораздаването на Съединени американски щати афишира лист с имената на 90 организации, които американското държавно управление счита за противодържавни и нелоялни към концепциите на свободата и демокрацията. В този лист попада и Македоно-американският национален съюз и издаваният от него в. „ Народна воля “, който е първият и единствен по това време агитатор на македонизма. На 28 май 1948 година описът с противодържавните организации, настоящи на територията на Съединени американски щати, е допълнен с още 32 имена. Това става след особено следствие на ФБР, което открива, че въпросните 122 организации са подпомагали комунистическата тирания в Източна Европа. По този метод от Съединени американски щати са изгонени малцината македонисти, които в никакъв случай не са писали на „ македонски “, а на литературен български език, заради което не са имали никакъв „ необикновен принос към Съединените щати “, а са разрушавали американската народна власт.

Към 1960 година броят на канадците и американците с генезис от географската област Македония е сред 50 000 и 75 000 души, като над 90% от този брой се състои от българи. В издадената през 1980 година „ Харвардска енциклопедия на етническите групи в Америка “ четем, че „ до Втората международна война съвсем всички от тях (имигрантите от Македония в Америка, б.н.) се считат за българи и се разпознават като българи или македонски българи. Напоследък, обаче, всичко това стартира да се трансформира. Въпреки това към момента към 50 хиляди македонци се разпознават като българи и македонски българи “.

Първата македонистка организация на американския континент е учредена със съдействието на диктатора Й.Б. Тито, управляващ комунистическа Югославия, едвам през 1959 година в Торонто, като по-късно приема името Обединени македонци. Тя е артикул на българския държавен нихилизъм, налаган посредством напън от Москва, и югославската агитация. По това време от българското сдружение „ Христо Ботев “ се отделя дребна група, която се сплотява с Македонския национален съюз. Връзката с българщината още не е скъсана и по тази причина официално е сложена задачата да сплотява македонобългарската емиграция в Канада, само че на „ прогресивно-демократична основа “ и я включва в битката на левите сили. Много скоро тази нова организация попада под югославско въздействие, а управлението е сменено от новопристигнали емигранти от Югославия и Гърция. През 1962 година открива публични връзки с новопровъзгласената и неканонична по това време Македонска православна черква и с югославски средства се построява първият македонистки храм „ Свети Климент Охридски “ в Торонто. По това време членовете на „ Обединени македонци “ са малобройни, а даже и през 70-те години броят им не надвишава 500 души, само че откакто стартират интензивно да бъдат подкрепяни от Матицата на изселниците от Македония в Скопие, се пристъпва към насърчаване на необятна пропагандна активност.

Македонското освободително придвижване след 1944 година назова формалната държавна теория на Скопие „ сърбокомунизъм “. След 1991 година, когато официално бе оповестена независимостта на днешна Северна Македония, комунистическият съставен елемент в идеологията стартира да отпада, само че остана зависимостта към Сърбия. На извършеният референдум бе подложен един двузначен въпрос, в който за бъдещата страна се предвиждаше „ правото да стъпи в предстоящ съюз на суверенните страни на Югославия “. В наши дни тази вероятност се показва в тоталното налагане на концепцията Северна Македония да бъде част от сръбския план „ Отворени Балкани “, като благодарение на Китай се построява само информационна инфраструктура на север към Сърбия. В резултат на всичко това през днешния ден политическата система в Скопие действа в изискванията на все по-нарастваща взаимозависимост и цялостен надзор от Сърбия.

Едва ли когато е импортиран планът за резолюция S.Res.311, изнесените тук обстоятелства са били взети поради. Смятаме, че екипът на сенатор Майк Браун е бил измамен от тъй наречените Обединена македонска диаспора – казионна организация със седалище във Вашингтон, основана със съдействието на управляващите в Скопие, които от дълго време се стремят да пренебрегват приноса на македонските българи, имигрирали в Америка преди Втората международна война. Те също попадат в групата на македоно-американците, само че техният принос и този на родените в Америка техни потомци, освен не се взима поради, а се ограбва, като се афишира за небългарски.

Прилагаме два документа на Македонските патриотични организации, които дават информация за протичащите след 1944 година репресии и политически процеси.

С оглед на изнесените обстоятелства молим планът на резолюция S.Res.311 да бъде отритнат заради съдържащите се в него фалшификации и операции, с които се нанася засегнатост на българския народ и се отваря пътят към дестабилизация на Централните Балкани. Апелираме интернационалната демократична общественост да поддържа демократичните среди в Северна Македония, да се основат самостоятелни от Белград демократични медии, в които да може свободно и без предубеждения да се разискват въпроси, свързани с предишното, сегашното и бъдещето на Скопие, като се пресечен наследените от предишното порочни югославски тоталитарни практики и най-сетне да се реализира национално помиряване.

СЪПРЕДСЕДАТЕЛ: проф. Трендафил Митев

СЪПРЕДСЕДАТЕЛ: доцент Спас Ташев

СЕКРЕТАР: Димитър М. Димитров

София, 31 август 2023 година "

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР