От Сдружение Национална асоциация за профилактика на белодробни болести (НАПББ)

...
От Сдружение Национална асоциация за профилактика на белодробни болести (НАПББ)
Коментари Харесай

15% от българите страдат от хронична обструктивна белодробна болест

От Сдружение " Национална асоциация за профилактика на белодробни заболявания " (НАПББ) сигнализират, че по данни на Европейската комисия по опазване на здравето 10-15% в България са болните от Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ).

По данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в края на 2017 година са лекувани единствено 75 000 души, което значи, че доста хора имат болестта, само че то не е потвърдено.

Председателят на Сдружението доктор София Ангелова съобщи за news.bg, че Хроничната обструктивна белодробна болест или заболяването на пушачите е едно хронично възпалително заболяване, което се отключва от съставките на тютюневия пушек. От него се понижава количеството О2 на хората, които страдат от заболяването.

Заболяването е обвързвано с храчки, кашлица, зной и хриптене в гърдите. По думите на доктор Ангелова всички типове цигари, без значение какви са, ще доведат до Хронична обструктивна белодробна болест. Тя посочи още, че от извършените научни проучвания се открива още, че 84% от никотина в стандартната цигара се съдържа в устройството IQOS и щом има никотин, ще има и взаимозависимост.

" Колкото по-рано се стартира пушенето, толкоз по-рано се развива и взаимозависимост ", сигнализира ръководителят на Сдруженито и приканва хората да диагностицират болестта си във всеки пулмологичен кабинет, с цел да се усъвършенства тяхното здраве.

От НАПББ, взаимно с Министерство на здравеопазването и Столична община провеждат и акция, която започва на 31 май, в деня на Световния ден без тютюнев пушек, който протича под мотото " Тютюнопушене и бял дроб ".

За прегледите се записват пушачи, пасивни пушачи и пушачи на бездимни цигари, които са с рисков профил за развиване на белодробните заболявания.

Д-р София Ангелова приканва пушачите на бездимни и елеткронни цигари да си изследват белодробното здраве, с цел да може в края на акцията да се даде отговор въздействат ли цигарите върху здравето на хората.

От Сдружението напомнят, че през 2018 година 437 души са се възползвали акцията, а при 138 от тях се е открило, че страдат от ХОББ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР