От сдружение "Бъдеще за община Банско" са изпратили жалба до

...
От сдружение "Бъдеще за община Банско" са изпратили жалба до
Коментари Харесай

Сдружение "Бъдеще за община Банско" пусна жалба срещу БТВ

От съдружие "Бъдеще за община Банско " са изпратили тъжба до Съвета за електронни медии, с която показват несъгласието си с медийното отразяване от телевизия Би Ти Ви на шествието "Аз желая да карам ски в България ", оповестиха в писмо до медиите от Сдружението.

Публикуваме текста на жалбата без редакторска интервенция:

"Уважаеми г-жи/г-да,
С актуалната тъжба желая да изразя несъгласието си по отношение на едностранчиво, преднамерено, манипулативно, небалансирано и неравнопоставено медийно отразяване на шествието проведено от нас „ Аз желая да карам ски в България “ от телевизия Би Ти Ви.

На 11.01.2018 година в София се организираха две шествия, които застъпиха несъмнено противоположни тези. Митингът „ Искам да карам ски в България “ поддържа решението на държавното управление от 28.12.2017 година за промени в проекта за ръководство на парк Пирин и изиска политики за насърчаване на зимните спортове в цяла България. Протестът „ Да спасим Пирин “ насочи противоположни претенции – за анулация на решението от 28.12.2017 година и против зимните спортове като разрушаващи природата.

В Централната емисия на БТВ беше поместено следното отразяване на двете събития:

1. 1ч.08 минута - включване от митинга „ Да спасим Пирин “ - Боян Петров - отразяване в 2 минути

2. 1 ч.06 - включване от митинга „ Аз желая да карам ски в България “ - 20 секунди - без да се даде думата на протестиращите

3. 1 ч. 05:42 - Репортаж от утринния блок. Представяне на двете страни - първо Тома Белев, следва Георги Икономов, още веднъж Тома Белев, Георги Икономов, отново Тома Белев, и отново Георги Икономов.

4. 1 ч. 04 - Включване от митинга „ Да спасим Пирин “ от Варна - 30 секунди

5. 27.30 м. - Включване на фрагменти от митинга „ Да спасим Пирин “ - 2 минути фрагменти

Очевидно е, че митингът „ Аз желая да карам ски в България “ е отразен дискриминационно и неравнопоставено по отношение на противостоящия му митинг „ Да спасим Пирин “. Смятаме, че този вид и метод на отразяване не спомага за плурализма в България. Тенденциозно настройва едни групи от обществото против други, основава напрежение и необективно показва информацията. Ние бяхме няколко хиляди индивида, които ясно и намерено поставихме обществено настояванията на хората от общините и планинските райони, които ни поддържаха, а това не беше отразено правилно.

Смятаме, че в отразяването с изключение на нарушаване на етичния кодекс на българските медии е нарушен Законът за радиото и малкия екран, заради което настояваме за инспекция и налагане на административни наказания на БТВ.

Същевременно показваме нашето общо противоречие против дирекция вести на БТВ и персонално към работата на нейния началник - Венелин Петков. В продължение на месеци, цялото ни общество е очевидец на жестоко тъпчене на обективността в публицистиката, ограниченост и тиражиране на откровени неистини в новините на БТВ, утринния блок и настоящите излъчвания, свързани с Пирин и развиване на зимния туризъм в България. Смятаме това за неприемливо и ще изложим нашето мнение пред компанията притежател на БТВ „ CME Enterprises”, се споделя в жалбата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР